Deser inspirowany ciastem o tej samej nazwie. Lekki, bitą śmietanką, bezami, biszkoptami i galaretką z malinami.
Składniki (na 3 desery)
-
Galaretka malinowa - 1szt
-
Maliny - 100g (mogą być mrożone)
-
Śmietana 30% - 200g
-
Cukier puder - 2 płaskie łyżki
-
Okrągłe mini biszkopty - 50g
Bezy:
-
Białko jaja - 1szt
-
Cukier - 40g
-
Mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
Bezy:
białko jaja (w temperaturze pokojowej) ubijamy - zaczynamy od małych
obrotów i zwiększamy. Gdy białka robią się już sztywne dodajemy partiami
cukier i ubijamy. Kolejną partię cukru dodajemy dopiero, gdy poprzednia
będzie dobrze rozmieszana.
Na papierze do pieczenia wykładamy małe bezy szprycą lub łyżeczką. Moje miały średnicy ok 2,5 - 3cm.
Pieczemy w 90 stopniach przez 70 minut. Jeśli robicie większe bezy
zwiększcie temperaturę do 100 stopni. Po upieczeniu zostawiamy bezy w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Bezy powinny być suche w środku.
Galaretkę malinową przygotowujemy zgodnie z
instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - w 350ml. Kiedy
zaczyna stygnąć dodajmy maliny. Rozkładamy je równomiernie.
Po wystudzeniu i stężeniu kroimy w kostkę. Najlepiej kroić silikonowym
lub drewnianym nożem w garnku, a potem łyżką oddzielać od dna.
Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy pół minuty na małych obrotach, potem
na większych. Kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy
jeszcze chwilę.
Układamy warstwowo:
kostki galaretki z malinami, bitą śmietaną, bezy i małe biszkopty, znów galaretkę, bitą śmietanę i na górę bezy i biszkopty.
Podajemy od razu.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –444
Białka (g) – 7,83
Tłuszcze (g) – 21,23
Węglowodany (g) – 52,87
Błonnik (g) – 2,63
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz