Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Deser malinowa chmurka


Deser inspirowany ciastem o tej samej nazwie. Lekki, bitą śmietanką, bezami, biszkoptami i galaretką z malinami.

Składniki (na 3 desery)
  • Galaretka malinowa - 1szt
  • Maliny - 100g (mogą być mrożone)
  • Śmietana 30% - 200g
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Okrągłe mini biszkopty - 50g
    Bezy:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 40g
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki




Bezy:
białko jaja (w temperaturze pokojowej) ubijamy - zaczynamy od małych obrotów i zwiększamy. Gdy białka robią się już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy. Kolejną partię cukru dodajemy dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze rozmieszana.

Na papierze do pieczenia wykładamy małe bezy szprycą lub łyżeczką. Moje miały średnicy ok 2,5 - 3cm.
Pieczemy w 90 stopniach przez 70 minut. Jeśli robicie większe bezy zwiększcie temperaturę do 100 stopni. Po upieczeniu zostawiamy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

Bezy powinny być suche w środku.


Galaretkę malinową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - w 350ml. Kiedy zaczyna stygnąć dodajmy maliny. Rozkładamy je równomiernie.

Po wystudzeniu i stężeniu kroimy w kostkę. Najlepiej kroić silikonowym lub drewnianym nożem w garnku, a potem łyżką oddzielać od dna.






Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy pół minuty na małych obrotach, potem na większych. Kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę.
 



Układamy warstwowo:
kostki galaretki z malinami, bitą śmietaną, bezy i małe biszkopty, znów galaretkę, bitą śmietanę i na górę bezy i biszkopty.

Podajemy od razu. 

  





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –444
Białka (g) – 7,83
Tłuszcze (g) – 21,23
Węglowodany (g) – 52,87
Błonnik (g) – 2,63

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl






  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty