Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Deser malinowa chmurka


Deser inspirowany ciastem o tej samej nazwie. Lekki, bitą śmietanką, bezami, biszkoptami i galaretką z malinami.

Składniki (na 3 desery)
  • Galaretka malinowa - 1szt
  • Maliny - 100g (mogą być mrożone)
  • Śmietana 30% - 200g
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Okrągłe mini biszkopty - 50g
    Bezy:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 40g
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki




Bezy:
białko jaja (w temperaturze pokojowej) ubijamy - zaczynamy od małych obrotów i zwiększamy. Gdy białka robią się już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy. Kolejną partię cukru dodajemy dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze rozmieszana.

Na papierze do pieczenia wykładamy małe bezy szprycą lub łyżeczką. Moje miały średnicy ok 2,5 - 3cm.
Pieczemy w 90 stopniach przez 70 minut. Jeśli robicie większe bezy zwiększcie temperaturę do 100 stopni. Po upieczeniu zostawiamy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

Bezy powinny być suche w środku.


Galaretkę malinową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - w 350ml. Kiedy zaczyna stygnąć dodajmy maliny. Rozkładamy je równomiernie.

Po wystudzeniu i stężeniu kroimy w kostkę. Najlepiej kroić silikonowym lub drewnianym nożem w garnku, a potem łyżką oddzielać od dna.






Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy pół minuty na małych obrotach, potem na większych. Kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę.
 



Układamy warstwowo:
kostki galaretki z malinami, bitą śmietaną, bezy i małe biszkopty, znów galaretkę, bitą śmietanę i na górę bezy i biszkopty.

Podajemy od razu. 

  





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –444
Białka (g) – 7,83
Tłuszcze (g) – 21,23
Węglowodany (g) – 52,87
Błonnik (g) – 2,63

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl






  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty