Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z wędzonym łososiem, kaki i chrupiącymi grzankami


Kaki to moje odkrycie tego roku! Słodkie, soczyste, idealnie komponuje się z owocami, warzywami, a także z wędzonym łososiem.

Sałatka jest słono-słodka. Spróbujcie tego nietypowego połączenia - z pewnością wam zasmakuje!.







Składniki na 2 sałatki:


  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Pomidory suszone - 6 plasterków
  • Oliwki czarne plasterki - 2 łyżki
  • Kaki - 1 szt
  • Łosoś wędzony - 200g
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Dżem morelowy - 1 łyżka
  • Grzanki - 2 garści

Dżem i musztardę mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Na talerze wykładamy pokrojoną sałatę, warzywa i łososia wędzonego. 

Kaki obieramy i kroimy na plasterki lub przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ.

Sałatkę polewamy sosem.


Przed samym podaniem posypujemy grzankami, aby pozostały chrupiące.

Najlepsze grzanki są oczywiście domowe! Mogą być z patelni lub piekarnika. U mnie to chleb pokrojony w kostkę i suszony na blaszce na kaloryferze. Po wyschnięciu można przechowywać grzanki w zamkniętym pudełku i używać potem do zup kremów lub sałatek. 






Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –526,5
Białka (g) – 30,15
Tłuszcze (g) – 19,9
Węglowodany (g) – 61,45

Błonnik (g) –12,25

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty