Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z wędzonym łososiem, kaki i chrupiącymi grzankami


Kaki to moje odkrycie tego roku! Słodkie, soczyste, idealnie komponuje się z owocami, warzywami, a także z wędzonym łososiem.

Sałatka jest słono-słodka. Spróbujcie tego nietypowego połączenia - z pewnością wam zasmakuje!.







Składniki na 2 sałatki:


  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Pomidory suszone - 6 plasterków
  • Oliwki czarne plasterki - 2 łyżki
  • Kaki - 1 szt
  • Łosoś wędzony - 200g
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Dżem morelowy - 1 łyżka
  • Grzanki - 2 garści

Dżem i musztardę mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Na talerze wykładamy pokrojoną sałatę, warzywa i łososia wędzonego. 

Kaki obieramy i kroimy na plasterki lub przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ.

Sałatkę polewamy sosem.


Przed samym podaniem posypujemy grzankami, aby pozostały chrupiące.

Najlepsze grzanki są oczywiście domowe! Mogą być z patelni lub piekarnika. U mnie to chleb pokrojony w kostkę i suszony na blaszce na kaloryferze. Po wyschnięciu można przechowywać grzanki w zamkniętym pudełku i używać potem do zup kremów lub sałatek. 






Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –526,5
Białka (g) – 30,15
Tłuszcze (g) – 19,9
Węglowodany (g) – 61,45

Błonnik (g) –12,25

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty