Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Papryki faszerowane soczewicą i dynią


Nadziewane papryki w wersji wegańskiej - z soczewicą, kaszą jęczmienną i dynią.


Składniki:

  • Papryka zielona - 3 szt
  • Dynia miąższ - 200g
  • Soczewica zielona - 60g
  • Kasza jęczmienna - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka ostra, sos sojowy

 
Papryki myjemy i suszymy. Obcinamy każdej górę i delikatnie łyżką wydrążamy z pestek. Na blasze wyłożonej folią układamy papryki pionowo (na zrobiłam jeszcze rusztowanie z folii, aby papryki nie wywracały się podczas pieczenia)

Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę i smażymy razem aż dynia zmięknie. Teraz dodajemy surową kaszę i zieloną soczewicę oraz koncentrat i przyprawy. Zalewamy szklaną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Kasza będzie wciągać wodę, więc trzeba pilnować i co jakiś czas dolewać wody.

Dusimy do momentu, aż kasza i soczewica będą miękkie. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz nie może być bardzo mokry, aby nie wypływał z papryk.

Nakładamy farsz i przykrywamy papryki odciętymi wcześniej "pokrywkami"




Papryki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 papryki:
Wartość energetyczna (kcal) – 239
Białka (g) – 10,1
Tłuszcze (g) – 2,33
Węglowodany (g) – 42,87

Błonnik (g) –7,63

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty