Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Papryki faszerowane soczewicą i dynią


Nadziewane papryki w wersji wegańskiej - z soczewicą, kaszą jęczmienną i dynią.


Składniki:

  • Papryka zielona - 3 szt
  • Dynia miąższ - 200g
  • Soczewica zielona - 60g
  • Kasza jęczmienna - 50g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka ostra, sos sojowy

 
Papryki myjemy i suszymy. Obcinamy każdej górę i delikatnie łyżką wydrążamy z pestek. Na blasze wyłożonej folią układamy papryki pionowo (na zrobiłam jeszcze rusztowanie z folii, aby papryki nie wywracały się podczas pieczenia)

Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Po minucie dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę i smażymy razem aż dynia zmięknie. Teraz dodajemy surową kaszę i zieloną soczewicę oraz koncentrat i przyprawy. Zalewamy szklaną wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając. Kasza będzie wciągać wodę, więc trzeba pilnować i co jakiś czas dolewać wody.

Dusimy do momentu, aż kasza i soczewica będą miękkie. Na końcu doprawiamy do smaku. Farsz nie może być bardzo mokry, aby nie wypływał z papryk.

Nakładamy farsz i przykrywamy papryki odciętymi wcześniej "pokrywkami"




Papryki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 papryki:
Wartość energetyczna (kcal) – 239
Białka (g) – 10,1
Tłuszcze (g) – 2,33
Węglowodany (g) – 42,87

Błonnik (g) –7,63

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty