Nadziewane papryki w wersji wegańskiej - z soczewicą, kaszą jęczmienną i dynią.
Składniki:
-
Papryka zielona - 3 szt
-
Dynia miąższ - 200g
-
Soczewica zielona - 60g
-
Kasza jęczmienna - 50g
-
Cebula - 1szt
-
Czosnek - 2 ząbki
-
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Przyprawy: pieprz ziołowy, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka ostra, sos sojowy
Papryki myjemy i suszymy. Obcinamy każdej górę i delikatnie łyżką
wydrążamy z pestek. Na blasze wyłożonej folią układamy papryki pionowo
(na zrobiłam jeszcze rusztowanie z folii, aby papryki nie wywracały się
podczas pieczenia)
Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Po minucie
dodajemy dynię pokrojoną w drobną kostkę i smażymy razem aż dynia
zmięknie. Teraz dodajemy surową kaszę i zieloną soczewicę oraz
koncentrat i przyprawy. Zalewamy szklaną wody i dusimy pod przykryciem
na małym ogniu, często mieszając. Kasza będzie wciągać wodę, więc trzeba
pilnować i co jakiś czas dolewać wody.
Dusimy do momentu, aż kasza i soczewica będą miękkie. Na końcu
doprawiamy do smaku. Farsz nie może być bardzo mokry, aby nie wypływał z
papryk.
Nakładamy farsz i przykrywamy papryki odciętymi wcześniej "pokrywkami"
Papryki pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 papryki:
Wartość energetyczna (kcal) – 239
Białka (g) – 10,1
Tłuszcze (g) – 2,33
Węglowodany (g) – 42,87
Błonnik (g) –7,63
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz