Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mini pieczeń rzymska z jajkiem - klasyczne danie w innym wydaniu



Składniki (na 4 porcje):
  • Mięso mielone - 400g (u mnie wołowa, ale może być wieprzowa)
  • Jajko - 5
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk
  • tymianek, papryka słodka

 
4 jajka gotujemy na twardo, po przestygnięciu obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i razem smażymy na oleju do zarumienienia.
Do mielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, przyprawy i bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy.

Małe naczynia żaroodporne natłuszczamy i posypujemy odrobiną bułki tarte, aby masa nie przywierała. W każdym wykładamy dno masą mięsną, na to kładziemy jajko ugotowane na twardo i przykrywamy warstwą masy mięsnej.

Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Ja podawałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (pieczeń z mięsa wołowego, bez ziemniaków i sosu):


Wartość energetyczna (kcal) –322
Białka (g) – 30,73
Tłuszcze (g) – 19,92
Węglowodany (g) – 5,25

Błonnik (g) – 0,67

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty