Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mini pieczeń rzymska z jajkiem - klasyczne danie w innym wydaniu



Składniki (na 4 porcje):
  • Mięso mielone - 400g (u mnie wołowa, ale może być wieprzowa)
  • Jajko - 5
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk
  • tymianek, papryka słodka

 
4 jajka gotujemy na twardo, po przestygnięciu obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i razem smażymy na oleju do zarumienienia.
Do mielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, przyprawy i bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy.

Małe naczynia żaroodporne natłuszczamy i posypujemy odrobiną bułki tarte, aby masa nie przywierała. W każdym wykładamy dno masą mięsną, na to kładziemy jajko ugotowane na twardo i przykrywamy warstwą masy mięsnej.

Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Ja podawałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (pieczeń z mięsa wołowego, bez ziemniaków i sosu):


Wartość energetyczna (kcal) –322
Białka (g) – 30,73
Tłuszcze (g) – 19,92
Węglowodany (g) – 5,25

Błonnik (g) – 0,67

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty