Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kurczak w curry z zielonymi warzywami i kaffirem


Liście kaffiru nadają daniu bardzo świeży, limonkowy aromat. To ciekawy dodatek, który warto wypróbować, jeśli lubicie kuchnię azjatycką. Zielone curry jest bardzo pikantne i aromatyczne. Przedstawiam wam bardzo proste, ale powalające smakami danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Pierś z kurczaka - 500g - u mnie 2 filety
  • Fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200g
  • Por - 150g
  • Brokuł - 200g
  • Groszek (może być mrożony) - 150g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pasta curry zielona - 50g
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Trawa cytrynowa w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Liście limonki kaffir - 3 szt
  • Ryż - 200g
  • Mleko - 1 szklanka


Kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Brokuła na różyczki, a pora w plastry.

Na oleju przesmażamy pastę curry około pół minuty. Potem dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy kurczaka i warzywa. Wszystko razem dusimy, aż kurczak będzie ugotowany. Teraz doprawiamy trawą cytrynową i liśćmi kaffiru i dusimy razem jeszcze kilka minut.

Ryż gotujemy w wodzie ze szklanką mleka. Dzięki temu ryż jest delikatniejszy i świetnie komponuje się z ostrym curry.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 602,5
Białka (g) – 40,28
Tłuszcze (g) – 21,7
Węglowodany (g) – 58

Błonnik (g) – 6,9

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty