Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kurczak w curry z zielonymi warzywami i kaffirem


Liście kaffiru nadają daniu bardzo świeży, limonkowy aromat. To ciekawy dodatek, który warto wypróbować, jeśli lubicie kuchnię azjatycką. Zielone curry jest bardzo pikantne i aromatyczne. Przedstawiam wam bardzo proste, ale powalające smakami danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Pierś z kurczaka - 500g - u mnie 2 filety
  • Fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200g
  • Por - 150g
  • Brokuł - 200g
  • Groszek (może być mrożony) - 150g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pasta curry zielona - 50g
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Trawa cytrynowa w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Liście limonki kaffir - 3 szt
  • Ryż - 200g
  • Mleko - 1 szklanka


Kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Brokuła na różyczki, a pora w plastry.

Na oleju przesmażamy pastę curry około pół minuty. Potem dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy kurczaka i warzywa. Wszystko razem dusimy, aż kurczak będzie ugotowany. Teraz doprawiamy trawą cytrynową i liśćmi kaffiru i dusimy razem jeszcze kilka minut.

Ryż gotujemy w wodzie ze szklanką mleka. Dzięki temu ryż jest delikatniejszy i świetnie komponuje się z ostrym curry.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 602,5
Białka (g) – 40,28
Tłuszcze (g) – 21,7
Węglowodany (g) – 58

Błonnik (g) – 6,9

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty