Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Kurczak w curry z zielonymi warzywami i kaffirem


Liście kaffiru nadają daniu bardzo świeży, limonkowy aromat. To ciekawy dodatek, który warto wypróbować, jeśli lubicie kuchnię azjatycką. Zielone curry jest bardzo pikantne i aromatyczne. Przedstawiam wam bardzo proste, ale powalające smakami danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Pierś z kurczaka - 500g - u mnie 2 filety
  • Fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200g
  • Por - 150g
  • Brokuł - 200g
  • Groszek (może być mrożony) - 150g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pasta curry zielona - 50g
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Trawa cytrynowa w proszku - 1/2 łyżeczki
  • Liście limonki kaffir - 3 szt
  • Ryż - 200g
  • Mleko - 1 szklanka


Kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Brokuła na różyczki, a pora w plastry.

Na oleju przesmażamy pastę curry około pół minuty. Potem dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy kurczaka i warzywa. Wszystko razem dusimy, aż kurczak będzie ugotowany. Teraz doprawiamy trawą cytrynową i liśćmi kaffiru i dusimy razem jeszcze kilka minut.

Ryż gotujemy w wodzie ze szklanką mleka. Dzięki temu ryż jest delikatniejszy i świetnie komponuje się z ostrym curry.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 602,5
Białka (g) – 40,28
Tłuszcze (g) – 21,7
Węglowodany (g) – 58

Błonnik (g) – 6,9

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty