Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Polędwiczki karmelizowane z cytrusami i tymiankiem


Kruche delikatne mięso w aromatycznym sosie. Jest słodkie, ostre i kwaśne jednocześnie. 

Składniki:
  • Polędwiczka wieprzowa (u mnie 380g)
  • Pomarańcza - 1 szt
  • Cytryna - 1 szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Papryka jalapeno - 1 szt
  • Pieprz i tymianek

Polędwicę kroimy na plasterki i oprószamy pieprzem z obu stron.

Pomarańczę i cytrynę obieramy. Wyciskamy lekko sok, owoce kroimy w mniejsze kawałki.

Na oleju przesmażamy chwilę owoce i pokrojoną paprykę jalapeno. Dodajemy cukier i na małym ogniu smażymy, aż zacznie się karmelizować. Dolewamy sok z cytrusów i masło. Mieszamy aż powstanie sos.

Na patelnię do sosu kładziemy polędwiczki i posypujemy obficie suszonym tymiankiem. Smażymy z obu stron po ok 3-4 minuty. Potem jeszcze obracamy je, aby dobrze otoczyły się w sosie.

Polędwiczki podajemy z kaszą lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty