Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Polędwiczki karmelizowane z cytrusami i tymiankiem


Kruche delikatne mięso w aromatycznym sosie. Jest słodkie, ostre i kwaśne jednocześnie. 

Składniki:
  • Polędwiczka wieprzowa (u mnie 380g)
  • Pomarańcza - 1 szt
  • Cytryna - 1 szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Papryka jalapeno - 1 szt
  • Pieprz i tymianek

Polędwicę kroimy na plasterki i oprószamy pieprzem z obu stron.

Pomarańczę i cytrynę obieramy. Wyciskamy lekko sok, owoce kroimy w mniejsze kawałki.

Na oleju przesmażamy chwilę owoce i pokrojoną paprykę jalapeno. Dodajemy cukier i na małym ogniu smażymy, aż zacznie się karmelizować. Dolewamy sok z cytrusów i masło. Mieszamy aż powstanie sos.

Na patelnię do sosu kładziemy polędwiczki i posypujemy obficie suszonym tymiankiem. Smażymy z obu stron po ok 3-4 minuty. Potem jeszcze obracamy je, aby dobrze otoczyły się w sosie.

Polędwiczki podajemy z kaszą lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty