Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Polędwiczki karmelizowane z cytrusami i tymiankiem


Kruche delikatne mięso w aromatycznym sosie. Jest słodkie, ostre i kwaśne jednocześnie. 

Składniki:
  • Polędwiczka wieprzowa (u mnie 380g)
  • Pomarańcza - 1 szt
  • Cytryna - 1 szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Masło - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Papryka jalapeno - 1 szt
  • Pieprz i tymianek

Polędwicę kroimy na plasterki i oprószamy pieprzem z obu stron.

Pomarańczę i cytrynę obieramy. Wyciskamy lekko sok, owoce kroimy w mniejsze kawałki.

Na oleju przesmażamy chwilę owoce i pokrojoną paprykę jalapeno. Dodajemy cukier i na małym ogniu smażymy, aż zacznie się karmelizować. Dolewamy sok z cytrusów i masło. Mieszamy aż powstanie sos.

Na patelnię do sosu kładziemy polędwiczki i posypujemy obficie suszonym tymiankiem. Smażymy z obu stron po ok 3-4 minuty. Potem jeszcze obracamy je, aby dobrze otoczyły się w sosie.

Polędwiczki podajemy z kaszą lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty