Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z ciecierzycą, brokułem i szynką - fit lunch


Pyszna i sycąca kolorowa sałatka. Ciecierzyca (zwana też cieciorką) zawiera dużo białka i błonnika - warto włączyć ją do swojej diety. Idealna do pudełka na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wykonanie jej zajmie wam 15 minut.

Składniki (na 3 porcje):
  • Ciecierzyca - 1 puszka (240g po odlewie)
  • Brokuł - 200g
  • Pomidor - 2 szt
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Szynka drobiowa lub wieprzowa (cienkie plastry) - 100g
  • Roszponka - 1 garść
  • Płatki migdałowe - 1 garść
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos - tym razem użyłam gotowego sosu włoskiego w proszku 


Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wkładamy do gotującej się wody na około 2 minuty, potem przelewamy zimną wodą, aby zatrzymał piękny zielony kolor.

Szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Pomidory i pomidory suszone kroimy. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy. Dodajemy olej wymieszany z sosem włoskim. W tej chwili używam oleju rydzowego i bardzo go polecam - ma ciekawy, lekko cebulowy aromat.

Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (z użyciem szynki wieprzowej gotowanej)
Wartość energetyczna (kcal) –311
Białka (g) – 17,37
Tłuszcze (g) – 15,53
Węglowodany (g) – 25,67

Błonnik (g) –11,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty