Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z ciecierzycą, brokułem i szynką - fit lunch


Pyszna i sycąca kolorowa sałatka. Ciecierzyca (zwana też cieciorką) zawiera dużo białka i błonnika - warto włączyć ją do swojej diety. Idealna do pudełka na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wykonanie jej zajmie wam 15 minut.

Składniki (na 3 porcje):
  • Ciecierzyca - 1 puszka (240g po odlewie)
  • Brokuł - 200g
  • Pomidor - 2 szt
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Szynka drobiowa lub wieprzowa (cienkie plastry) - 100g
  • Roszponka - 1 garść
  • Płatki migdałowe - 1 garść
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos - tym razem użyłam gotowego sosu włoskiego w proszku 


Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wkładamy do gotującej się wody na około 2 minuty, potem przelewamy zimną wodą, aby zatrzymał piękny zielony kolor.

Szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Pomidory i pomidory suszone kroimy. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy. Dodajemy olej wymieszany z sosem włoskim. W tej chwili używam oleju rydzowego i bardzo go polecam - ma ciekawy, lekko cebulowy aromat.

Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (z użyciem szynki wieprzowej gotowanej)
Wartość energetyczna (kcal) –311
Białka (g) – 17,37
Tłuszcze (g) – 15,53
Węglowodany (g) – 25,67

Błonnik (g) –11,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty