Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z ciecierzycą, brokułem i szynką - fit lunch


Pyszna i sycąca kolorowa sałatka. Ciecierzyca (zwana też cieciorką) zawiera dużo białka i błonnika - warto włączyć ją do swojej diety. Idealna do pudełka na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Wykonanie jej zajmie wam 15 minut.

Składniki (na 3 porcje):
  • Ciecierzyca - 1 puszka (240g po odlewie)
  • Brokuł - 200g
  • Pomidor - 2 szt
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Szynka drobiowa lub wieprzowa (cienkie plastry) - 100g
  • Roszponka - 1 garść
  • Płatki migdałowe - 1 garść
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos - tym razem użyłam gotowego sosu włoskiego w proszku 


Brokuła dzielimy na małe różyczki. Wkładamy do gotującej się wody na około 2 minuty, potem przelewamy zimną wodą, aby zatrzymał piękny zielony kolor.

Szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Pomidory i pomidory suszone kroimy. Wszystkie warzywa i szynkę mieszamy. Dodajemy olej wymieszany z sosem włoskim. W tej chwili używam oleju rydzowego i bardzo go polecam - ma ciekawy, lekko cebulowy aromat.

Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (z użyciem szynki wieprzowej gotowanej)
Wartość energetyczna (kcal) –311
Białka (g) – 17,37
Tłuszcze (g) – 15,53
Węglowodany (g) – 25,67

Błonnik (g) –11,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty