Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kanapkowa pasta wiejska


Pasta kanapkowa pełna różnych dobroci. Sprawdzi się idealnie jako śniadanie, a także jako smarowidło do imprezowych kanapeczek.

Składniki:
  • Kiełbasa - 150g (u mnie surowa wędzona, ale może być dowolna)
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 3szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Ogórek kiszony - 2 szt
  • Olej - odrobina do smażenia
  • Serek do smarowania śmietankowy - 100g
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku

Kiełbasę, cebulę, pieczarki i ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju najpierw samą kiełbasę, aż się dobrze zarumieni, potem dodajemy pieczarki, cebulę, ogórka i kukurydzę. Smażymy bez pokrywki.

Po ostudzeniu mieszamy składniki z serkiem kanapkowym, musztardą i doprawiamy pieprzem do smaku.

Świetnym dodatkiem do tej pasty jest marynowane czerwone japaleno - smakuje wybornie i ładnie komponuje się kolorystycznie.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/3 całości):
Wartość energetyczna (kcal) –285
Białka (g) – 12,26
Tłuszcze (g) – 24,01
Węglowodany (g) – 4,92

Błonnik (g) –1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty