Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kanapkowa pasta wiejska


Pasta kanapkowa pełna różnych dobroci. Sprawdzi się idealnie jako śniadanie, a także jako smarowidło do imprezowych kanapeczek.

Składniki:
  • Kiełbasa - 150g (u mnie surowa wędzona, ale może być dowolna)
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 3szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Ogórek kiszony - 2 szt
  • Olej - odrobina do smażenia
  • Serek do smarowania śmietankowy - 100g
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku

Kiełbasę, cebulę, pieczarki i ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju najpierw samą kiełbasę, aż się dobrze zarumieni, potem dodajemy pieczarki, cebulę, ogórka i kukurydzę. Smażymy bez pokrywki.

Po ostudzeniu mieszamy składniki z serkiem kanapkowym, musztardą i doprawiamy pieprzem do smaku.

Świetnym dodatkiem do tej pasty jest marynowane czerwone japaleno - smakuje wybornie i ładnie komponuje się kolorystycznie.





Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/3 całości):
Wartość energetyczna (kcal) –285
Białka (g) – 12,26
Tłuszcze (g) – 24,01
Węglowodany (g) – 4,92

Błonnik (g) –1

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty