Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ryż z grzybami suszonnymi i kiełbasą zapiekany pod mozzarellą


Ciągnąca się mozzarella i chrupiące kiełbaski. To danie zasmakuje każdemu!

Składniki na 4 porcje:
  • Ryż - 200g
  • Kiełbasa (lub kiełbaski) - 250g
  • Grzyby suszone - garść
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Fasolka szparagowa (może być mrożona) - 250g
  • Groszek zielony (może być mrożony) - 100g
  • Mozzarella - 1 kulka (125g)
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy - chilli, garam masala, curry, pieprz
  • Przecier pomidorowy - 100g



To danie najwygodniej robić w patelni lub garnku przystosowanym do piekarnika. Nie trzeba wtedy przekładać do naczynia żaroodpornego.

Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie kroimy je w drobną kostkę. Wodę zostawiamy.

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem wody po ugotowaniu grzybów. Wystarczy dodać pół szklanki - ryż będzie miał grzybowy aromat ale nie stanie się gorzki.


Kiełbasę i cebulę kroimy i smażymy na oleju, aż kiełbasa będzie ładnie przypieczona. Dodajemy marchew i pietruszkę starte na tarce (duże oczka), pokrojone grzyby, fasolkę i groszek oraz przecier. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodajemy ryż i wszystko mieszamy.


Jeśli nie macie patelni, którą można włożyć do piekarnika, musicie teraz przełożyć masę do naczynia żaroodpornego.

Na ryż wykładamy pokrojoną mozzarellę.



Zapiekamy w piekarniku na 180 stopniach bez przykrycia przez 20 minut.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –486
Białka (g) – 27,3
Tłuszcze (g) – 15,7
Węglowodany (g) – 55,13
Błonnik (g) – 8,97

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


#risotto 
#zapiekanka ryżowa

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty