Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ryż z grzybami suszonnymi i kiełbasą zapiekany pod mozzarellą


Ciągnąca się mozzarella i chrupiące kiełbaski. To danie zasmakuje każdemu!

Składniki na 4 porcje:
  • Ryż - 200g
  • Kiełbasa (lub kiełbaski) - 250g
  • Grzyby suszone - garść
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Fasolka szparagowa (może być mrożona) - 250g
  • Groszek zielony (może być mrożony) - 100g
  • Mozzarella - 1 kulka (125g)
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy - chilli, garam masala, curry, pieprz
  • Przecier pomidorowy - 100g



To danie najwygodniej robić w patelni lub garnku przystosowanym do piekarnika. Nie trzeba wtedy przekładać do naczynia żaroodpornego.

Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie kroimy je w drobną kostkę. Wodę zostawiamy.

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem wody po ugotowaniu grzybów. Wystarczy dodać pół szklanki - ryż będzie miał grzybowy aromat ale nie stanie się gorzki.


Kiełbasę i cebulę kroimy i smażymy na oleju, aż kiełbasa będzie ładnie przypieczona. Dodajemy marchew i pietruszkę starte na tarce (duże oczka), pokrojone grzyby, fasolkę i groszek oraz przecier. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodajemy ryż i wszystko mieszamy.


Jeśli nie macie patelni, którą można włożyć do piekarnika, musicie teraz przełożyć masę do naczynia żaroodpornego.

Na ryż wykładamy pokrojoną mozzarellę.



Zapiekamy w piekarniku na 180 stopniach bez przykrycia przez 20 minut.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –486
Białka (g) – 27,3
Tłuszcze (g) – 15,7
Węglowodany (g) – 55,13
Błonnik (g) – 8,97

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl


#risotto 
#zapiekanka ryżowa

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty