Ciągnąca się mozzarella i chrupiące kiełbaski. To danie zasmakuje każdemu!
Składniki na 4 porcje:
-
Ryż - 200g
-
Kiełbasa (lub kiełbaski) - 250g
-
Grzyby suszone - garść
-
Marchew - 1szt
-
Pietruszka - 1szt
-
Cebula - 1szt
-
Fasolka szparagowa (może być mrożona) - 250g
-
Groszek zielony (może być mrożony) - 100g
-
Mozzarella - 1 kulka (125g)
-
Olej - 1 łyżka
-
Przyprawy - chilli, garam masala, curry, pieprz
-
Przecier pomidorowy - 100g
To danie najwygodniej robić w patelni lub garnku przystosowanym do
piekarnika. Nie trzeba wtedy przekładać do naczynia żaroodpornego.
Grzyby suszone zalewamy wodą i gotujemy 20 minut. Po tym czasie kroimy je w drobną kostkę. Wodę zostawiamy.
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem wody po ugotowaniu grzybów. Wystarczy
dodać pół szklanki - ryż będzie miał grzybowy aromat ale nie stanie się
gorzki.
Kiełbasę i cebulę kroimy i smażymy na oleju, aż kiełbasa będzie ładnie
przypieczona. Dodajemy marchew i pietruszkę starte na tarce (duże
oczka), pokrojone grzyby, fasolkę i groszek oraz przecier. Doprawiamy i
dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodajemy ryż i wszystko
mieszamy.
Jeśli nie macie patelni, którą można włożyć do piekarnika, musicie teraz przełożyć masę do naczynia żaroodpornego.
Na ryż wykładamy pokrojoną mozzarellę.
Zapiekamy w piekarniku na 180 stopniach bez przykrycia przez 20 minut.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –486
Białka (g) – 27,3
Tłuszcze (g) – 15,7
Węglowodany (g) – 55,13
Błonnik (g) – 8,97
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
#risotto
#zapiekanka ryżowa
Komentarze
Prześlij komentarz