Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Ciasto bananowo daktylowe z orzechami nerkowca -


Pyszne i zdrowe ciasto z bardzo fajnym składem. Wilgotne, aromatyczne, z chrupiącą posypką z orzechów. Dla mnie jest idealnym słodkim drugim śniadaniem.


Składniki: (10 porcji)
  • Banan - 3 szt (dojrzałe)
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka owsiana - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Pasta daktylowa - 100*
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Orzechy nerkowca - 50g
* jeśli nie macie pasty daktylowej możecie zrobić ją sami. Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem. Kiedy zmiękną odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Jeśli kupujecie gotową pastę zwróćcie uwagę na skład (moja pasta ma w składzie tylko daktyle - jest miękka, gładka i przepyszna)

Mieszamy jajka, olej i mleko za pomocą miksera. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier) i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy pastę daktylową, 2 banany zgniecione widelcem i orzechy nerkowca pokrojone w drobne kawałki (zostawiamy tylko trochę do dekoracji).

Masę dokładnie mieszamy.

Wlewamy do natłuszczonej formy keksowej, na górę wykładamy pokrojonego w plasterki banana i posypujemy orzechami. 







Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.



Ciasto jest przepyszne zarówno na świeżo, jak i następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –258
Białka (g) – 6,13
Tłuszcze (g) – 11,65
Węglowodany (g) – 32,76

Błonnik (g) – 2,38

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty