Pyszne i zdrowe ciasto z bardzo fajnym składem. Wilgotne, aromatyczne, z chrupiącą posypką z orzechów. Dla mnie jest idealnym słodkim drugim śniadaniem.
Składniki: (10 porcji)
-
Banan - 3 szt (dojrzałe)
-
Jajko - 3 szt
-
Mąka pszenna - 100g
-
Mąka owsiana - 100g
-
Olej - 1/3 szklanki
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
-
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
-
Mleko - 1/4 szklanki
-
Pasta daktylowa - 100*
-
Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
-
Orzechy nerkowca - 50g
* jeśli nie macie pasty daktylowej możecie zrobić ją sami. Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem. Kiedy zmiękną odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Jeśli kupujecie gotową pastę zwróćcie uwagę na skład (moja pasta ma w składzie tylko daktyle - jest miękka, gładka i przepyszna)
Mieszamy jajka, olej i mleko za pomocą miksera.
Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier
waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier) i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy
pastę daktylową, 2 banany zgniecione widelcem i orzechy nerkowca
pokrojone w drobne kawałki (zostawiamy tylko trochę do dekoracji).
Masę dokładnie mieszamy.
Wlewamy do natłuszczonej formy keksowej, na górę wykładamy pokrojonego w plasterki banana i posypujemy orzechami.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Ciasto jest przepyszne zarówno na świeżo, jak i następnego dnia.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –258
Białka (g) – 6,13
Tłuszcze (g) – 11,65
Węglowodany (g) – 32,76
Błonnik (g) – 2,38
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz