Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto bananowo daktylowe z orzechami nerkowca -


Pyszne i zdrowe ciasto z bardzo fajnym składem. Wilgotne, aromatyczne, z chrupiącą posypką z orzechów. Dla mnie jest idealnym słodkim drugim śniadaniem.


Składniki: (10 porcji)
  • Banan - 3 szt (dojrzałe)
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka owsiana - 100g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Pasta daktylowa - 100*
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Orzechy nerkowca - 50g
* jeśli nie macie pasty daktylowej możecie zrobić ją sami. Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem. Kiedy zmiękną odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Jeśli kupujecie gotową pastę zwróćcie uwagę na skład (moja pasta ma w składzie tylko daktyle - jest miękka, gładka i przepyszna)

Mieszamy jajka, olej i mleko za pomocą miksera. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cukier waniliowy (i ewentualnie zwykły cukier) i jeszcze raz mieszamy. Dodajemy pastę daktylową, 2 banany zgniecione widelcem i orzechy nerkowca pokrojone w drobne kawałki (zostawiamy tylko trochę do dekoracji).

Masę dokładnie mieszamy.

Wlewamy do natłuszczonej formy keksowej, na górę wykładamy pokrojonego w plasterki banana i posypujemy orzechami. 







Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.



Ciasto jest przepyszne zarówno na świeżo, jak i następnego dnia.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –258
Białka (g) – 6,13
Tłuszcze (g) – 11,65
Węglowodany (g) – 32,76

Błonnik (g) – 2,38

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty