Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z halloumi, figami i granatem

 

 

Kolorowa owocowo-warzywna sałatka pełna smaków. Smażony ser halloumi smakuje rewelacyjnie w towarzystwie granatu i suszonych fig.

Składniki na 2 porcje:

Sałatka:
  • Sałatka - 1/4 główki
  • Rukola - 2 garście
  • Ser halloumi - 4 plastry (około 120g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Pomidor - 2szt
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Oliwki - 2 łyżki (u mnie miks zielonych i kalamata)
  • Suszone figi - 2szt
  • Granat - 2 garście nasion
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Cukier - szczypta
  • Sól - szczypta
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Słodka papryka - 1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

Sałatę kroimy lub rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w grubszą kostkę, suszone pomidory i oliwki na mniejsze kawałki. Figi kroimy w ósemki.
Mieszamy sałatę, rukolę, pomidory, pomidory suszone, oliwki i figi. Łączymy z sosem. Rozkładamy na dwóch talerzach.
Plasterki sera hallumi smarujemy olejem i smażymy na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem.
Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty