Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Muffinki na Halloween - cyklopy i nietoperze


Pyszne i bardzo proste muffinki, idealne na imprezę z okazji Halloween! Kakaowe, lekkie, nie bardzo słodkie, z bardzo delikatnym kremem. Dekoracja jest wyjątkowo łatwa do wykonania i poradzi sobie z nią każdy, nawet bez wielkich zdolności manualnych ;)

Składniki:
 
Muffinki (6 sztuk):
  • Mąka pszenna - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Mleko - 75ml
  • Olej - 50ml
  • Jajko - 1szt
Masa:
  • Śmietanka 36% - 100ml
  • Serek mascarpone - 100g
  • Cukier puder - 1 płaska łyżka
  • Kakao - 1 łyżka
  • Węgiel aktywny - proszek z 1 kapsułki (lub barwnik spożywczy)
Dekoracja:
  • Ciasteczka okrągłe ciemne - typu Oreo
  • Oczy cukrowe
  • Lukier czerwony w pisaku

Muffinki:
Mieszamy osobno składniki suche i mokre muffinek. Łączymy, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami (do wysokości około 3/4). Mam formę na większe muffiny - wyszło mi 6szt.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Babeczki studzimy.

Krem:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Dodajemy kakao i węgiel, miksujemy.
Muffinki dekorujemy kremem.

Dekoracje:
Przygotowujemy pisak z lukrem (należy rozgrzać go w dłoni, aby lukier miał odpowiednią konsystencję), oczy cukrowe. Ciasteczka markizy rozdzielamy, pozbywamy się kremu. Każde ciasteczko łamiemy na pół.

Na masie na muffinkach układamy oczy i skrzydełka, lekko dociskamy. Lukrem rysujemy dekorację.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty