Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Kopytka na słodko


W moim domu rodzinnym dania mączne były codziennością. Kluski śląskie, kopytka, knedle i placuszki jadało się bardzo często. Mój przepis to słodka wersja kopytek, smażona na maśle z makiem i śliwkami.

Składniki na 6 porcji:

Kopytka
  • Ziemniaki ugotowane - 1kg
  • Mąka pszenna - ok 220g (mniej lub więcej w zależności od ziemniaków)
  • Jajka - 2szt
Dodatki:
  • Masło - 2-3 łyżki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Mak - 2 łyżki
  • Śliwki - 20 małych

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i porcjami mąkę. Zagniatamy, aż uzyskamy ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Podsypując mąką porcje ciasta rolujemy w wałki i tniemy po skosie. 

Kopytka delikatnie wkładamy do gotującej się wody. Taką dużą ilość kopytek trzeba gotować porcjami, na co najmniej 3 razy. Kopytka gotujemy około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia. 

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i mak. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone śliwki i kopytka. Smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kopytka powinny się zarumienić. 

Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty