Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Kaszak - ciasto bez pieczenia rodem z PRL


Kaszak to nieco zapomniane ciasto, popularne w czasach PRL. Robi się je z kaszy manny, herbatników i czekolady, a więc łatwo dostępnych składników. Można urozmaicić je ulubionymi dodatkami, ja wybrałam owoce z nalewki i rodzynki w rumie.

Składniki:

  • Mleko - 1 litr
  • Kasza manna - 1 szklanka
  • Masło - 150g
  • Cukier - 2/3 szklanki
  • Kakao - 3 łyżki
  • Rodzynki - 50g
  • Rum - 50 ml
  • Wiśnie z nalewki - 50g
  • Pigwa z nalewki - 50g
  • Herbatniki - 30szt
  • Polewa czekoladowa - 1 opakowanie (lub polewa domowa)

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy z alkoholu. Dodajemy wiśnie i pigwę (w razie potrzeby kroimy je na mniejsze kawałki).

Mleko z masłem, cukrem i kakao gotujemy. Powoli dodajemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodajemy owoce.

Blachę (20x22cm) wykładamy połową herbatników. Wylewamy gorącą masę z kaszy. Układamy na górze pozostałe herbatniki.
Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy ciasto. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto podajemy schłodzone.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty