Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Kalafior pieczony w serowym panko

 

Pieczone różyczki kalafiora w chrupiącej panierce serowej. Pyszne jako dodatek do obiadu lub przekąska podana z ulubionym sosem.

Składniki na 4-6 porcji:

  • Kalafior - 1szt
  • Mąka - 30-40g
  • Sól, pieprz
  • Jajko - 2szt + 1 łyżka wody
  • Panierka panko - 100g
  • Ser żółty twardy (typu parmezan, grana padano) - 100g

Kalafiora dzielimy na różyczki.
Mąkę mieszamy z solą i pieprzem, taką mieszanką zasypujemy kalafiora. Mieszamy, aby różyczki były dokładnie oblepione mąką.
Przygotowujemy 2 głębokie talerze. W jednym roztrzepujemy widelcem jajka z wodą, w drugim mieszamy panko z tartym serem. Ja tarłam ser na dużych oczkach, ale drobno starty też dobrze się sprawdzi.
Kalafiora panierujemy w jajku, panko z serem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Podajemy gorący.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty