Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Czosnkowo-paprykowe pałki z kurczaka

 

Aromatyczne podudzia z kurczaka z dodatkiem czosnku i papryki. Soczyste, lekko pikantne z chrupiącą skórką, podane z pysznym sosem. Będą świetnie smakowały z frytkami!

Składniki:

Podudzia:

  • Pałki z kurczaka - 6szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Płatki chilli - 1/4 łyżeczki
  • Tabasco mild - 1 łyżka stołowa (jeśli używacie ostrego, wystarczy 1 łyżeczka)

 Sos:

  • Majonez - 5 łyżek
  • Ketchup - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Ostra papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy i wkładamy do lodówki.

Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Smarujemy pałki kurczaka. Najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem - tak zamarynowane mięso będzie bardziej kruche. Wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

Pałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg lub grill.

Podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty