Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Tarta z cukinią i bundzem


Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mleka owczego, smakiem i konsystencją przypominający nieco mozzarellę. Jest delikatny i świetnie sprawdza się w towarzystwie mocniejszych smaków.

Składniki:

Tarta:
  • Mąka orkiszowa* - 220g + do podsypania
  • Jajko - 1szt
  • Masło zimne - 100g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
  • Szpinak - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Ser bundz - 200g
  • Cukinia - 1szt nieduża
  • Ser grana padano tarty - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli

Tarta:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką, jajkiem, jogurtem i solą. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Teraz zajmujemy się farszem:
Na oleju smażymy czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Studzimy.

Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Jeśli na tartę dacie surową cukinię, po pieczeniu pozostanie półsurowa. Jeśli wolicie miększą, warto przed ją zblanszować.

Wracamy do tarty:
Ciasto na grubość około 5mm (podsypując mąką). Za pomocą wałka przenosimy ciasto na blachę. Dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w 200 stopniach przez 10 minut.


Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, pokruszony ser bundz i mocno doprawiamy pieprzem, papryką i chilli.


Na górze układamy plasterki cukinii. Posypujemy pieprzem i solą.
Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.


 Tartę posypujemy serem grana padano i dopiekamy ostatnie 15 minut.

Tartę można podawać na ciepło i zimno - w obu wersjach smakuje rewelacyjnie.


 

 

Komentarze

  1. Wygląda niezwykle apetycznie. Nie mam niestety bundzu, ale i z mozzarellą wyjdzie na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty