Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Zupa z jarmużem i grzybami mun


Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru dodaje jej zielona pasta curry.

Wywar:

  • Udka z kurczaka - 6szt (lub 2 ćwiartki)
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 10szt
  • Korzeń lubczyku mielony - 1 łyżeczka

Dodatki:

  • Jarmuż - 6 dużych liści
  • Grzyby mun - 3szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Pasta curry zielona - 1-2 łyżki
  • Makaron soba - 150g
  • Sezam czarny - 2 łyżki do posypania

Z kurczaka, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ja robiłam go w szybkowarze - od momentu złapania ciśnienia gotowałam 30 minut. Kurczak powinien ładnie odchodzić od kości. Wywar odcedzamy. Kurczaka, po lekkim ostudzeniu, obieramy i kroimy na nieduże kawałki.


Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Jarmuż i paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w piórka. 


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.


Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, grzyby mun, cebulę i paprykę. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy kurczaka, kukurydzę i jarmuż, gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. Przed samym podaniem dodajemy makaron i mieszamy. 


Zupę podajemy posypaną sezamem.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty