Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Tarta z czarną porzeczką i kremem czekoladowym

 

Krucha tarta z czarnymi porzeczkami i czekoladową masą z budyniu i mascarpone. Wyjątkowo proste ciasto, które zachwyca bogactwem smaku.

Składniki:

  • Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
  • Masło zimne - 100g
  • Żółtko jaja - 2szt
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa owocowa:
  • Czarne porzeczki - 500g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Krem czekoladowy mascarpone z budyniem:
  • Mascarpone - 250g
  • Budyń śmietankowy bez cukru - 1 torebka
  • Mleko - 250ml
  • Cukier - 3 łyżki
  • Żelatyna - 2 łyżeczki
  • Kakao - 2 łyżki
  • Do posypania:
  • Prażone ziarna kakaowca i świeże porzeczki

Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z pozostałymi składnikami, niezbyt dokładnie, tylko do połączenia.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką. Ciasto za pomocą wałka przenosimy do blaszki na tartę. Uzupełniamy ewentualne ubytki i wyklejamy dokładnie boki. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Tarta powinna być lekko rumiana. Na pierwsze 15 minut możemy ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolą (dzięki temu ciasto się nie wybrzuszy).

Masa owocowa:
Porzeczki mieszamy z cukrem i mąką. Lekko zgniatamy widelcem, aby puściły trochę soku. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa mocno zgęstnieje.
Masę wylewamy na upieczoną tartę - można nawet na ciepłą. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Krem budyniowy z mascarpone:
Budyń przygotowujemy zgodnie w instrukcją na opakowaniu, ale z 3 łyżkami cukru i tylko w 250ml mleka. Ma być bardzo gęsty. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu). Po ostudzeniu chłodzimy w lodówce.

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody. Grzejemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotujemy!). Żelatyna musi się trochę ostudzić, ale pozostać lejąca.

W mikserze ubijamy mascarpone (mieszadłem do ubijania białek), dodając budyń po łyżce. Ubijamy, aż grudki się rozpuszczą. Dodajemy kakao, a na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy masę i wykładamy na schłodzonej tarcie. Górę posypujemy obficie prażonymi ziarnami kakaowca. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Przed podaniem posypujemy świeżymi owocami. 


 
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty