Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pieczony omlet a`la pizza

 
 
Omlet z pieczarkami, szynką, warzywami i ziołami prowansalskimi. Pyszny i bardzo sycący - idealny na konkretne śniadanie.
 

Składniki:

  • Jajka - 6szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Mleko - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Szynka - 100g
  • Pieczarki - 2szt
  • Oliwki czarne - 15szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Papryka - 1/2 szt
  • Papryka jalapeno marynowana - 3-4 plasterki
  • Cebula - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Ser - u mnie twardy, ale może być np mozzarella - do posypania
  • Sól i pieprz
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka 

Do tego omleta używamy patelni, którą będzie można włożyć do piekarnika.

Piekarnik włączamy na 180 stopni, aby już się nagrzewał.
Szynkę, pieczarki i warzywa kroimy. Wszystkie razem smażymy na oleju kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Farsz rozkładamy równomiernie na całej patelni.


Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Masę wylewamy na farsz i lekko potrząsamy patelnią. Omleta posypujemy serem i jeszcze odrobiną ziół.


  Omlet pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 20 minut. Podajemy od razu. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty