Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Domowe Tagliatelle z sosem truflowym z mascarpone


Tym razem kulinarny kierunek na Italię! Domowy makaron z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem w kremowym sosie z serka mascarpone i oliwy z truflami. Smakuje wyśmienicie!  

Samodzielne wykonanie makaronu jest łatwe, ale dość pracochłonne. Na sam makaron zarezerwujcie sobie co najmniej godzinę.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron:
  • Mąka pszenna (najlepiej typ 00, ale może być tortowa) - 200g + do podsypania
  • Jajka - 2szt
  • Dodatki:
  • Kurczak (mięso z piersi) - 400g
  • Pieczarki - 300g
  • Groszek cukrowy - samo ziarno (lub groszek zielony) - 50g
  • Oliwa z truflami - 2 łyżki
  • Serek mascarpone - 250g
  • Tymianek świeży - 3-4 gałązki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Zaczynamy od makaronu. Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Dzielimy na pół. Połówkę rozwałkowujemy bardzo cienko (na ok 1mm), w razie potrzeby podsypując mąką. To chyba najbardziej pracochłonna część całego przepisu.  


 Kiedy ciasto będzie już cieniutki, posypujemy je mąką i składamy w rulon.


 Tniemy na paski grubości 8mm. 


Makaron rozsypujemy luzem. Teraz powtarzamy kroki z drugą częścią ciasta.

Makaron powinien się przesuszyć, czyli poleżeć w ciepłym, przewiewnym miejscu przez 20 minut. 


Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na oliwie truflowej przesmażamy kurczaka z gałązkami tymianku, po chwili dodajemy pieczarki i groszek. Doprawiamy pieprzem, solą i paprykami. Smażymy ok 5 minut. Kiedy kurczak jest już usmażony wyjmujemy tymianek. Oddał już swój aromat. Dodajemy serek mascarpone i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. 

 

Makaron wrzucamy partiami do osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Powinien być lekko twardy. Makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. 


Makaron pozostaje lekko twardy, sos jest delikatny i aksamitny z mocno wyczuwalnym truflowym aromatem. Takim daniem na pewno zaskoczycie swoich bliskich!


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty