Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Zawijaniec z piersi kurczaka z brokułem i szynką szwarcwaldzką


Soczysta pierś kurczaka z brokułami i serem, zawinięta w chrupiącą szynkę szwarcwaldzką. Ładne danie na niedzielny obiad już większą okazję.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • Pierś z kurczaka - 2szt (duże)
  • Szynka szwarcwaldzka - 150g
  • Brokuł - 1szt
  • Masło - 10g
  • Ser żółty - 2 plastry
  • Przyprawy:
  • pieprz sól, curry, papryka słodka

Pierś rozbijamy. Najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok 7 - 8 minut.

Foremkę keksową wykładamy folią aluminiową. Na nią układamy plastry szynki, aby sporo wystawały na boki. Zostawcie 2-3 plastry na ułożenie na górze.


Na szynkę wykładamy mięso, posypujemy przyprawami. Na mięso kładziemy pokrojone w drobną kostkę masło (kurczak pozostanie soczysty). Na to połowę brokuła, znów trochę przypraw i plasterki sera.
Nie używajcie dużo soli, szynka po upieczeniu nada słony smak.


Wykładamy kolejną porcję brokuła i zawijamy szynkę (i ewentualnie pierś, jeśli jest na tyle duża). Na górze układamy pozostałe plastry szynki. 


Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni. Długość pieczenia zależy od grubości piersi. U mnie wystarczyło 35 minut - mięso było soczyste a szynka u góry chrupiąca i przypieczona. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić czy kurczak jest już upieczony.

Podajemy z ryżem. Dobrze będzie się komponować również z 
sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu naturalnego. 



 

    

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty