Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Tortilla z indykiem i porem karmelizowanym z gruszką


Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos, chrupiące warzywa i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.

Składniki:

  • Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g)
  • Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy do kurczaka : papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
  • Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
  • Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • Pomidor - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Sos:
  • Majonez - 40g
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.

Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.


Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki.



Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.

Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka. 


Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.  



    

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty