Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Spaghetti z cukinią, suszonymi pomidorami i oliwkami

Błyskawiczne danie z kilku składników. Wspaniałe w swej prostocie. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti - 200g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Suszone pomidory - 6 plasterków
  • Oliwki czarne - 30szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Olej do smażenia - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone pomidory mielone - 1 łyżka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka

 Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją.

Cukinię obieramy, łyżką wydrążamy pestki. Trzemy na tarce w wiórka. Suszone pomidory kroimy w paseczki, oliwki na plasterki.

Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek, nie doprowadzamy do przypalenia. Dodajemy cukinię, pomidory i oliwki. Smażymy przez chwilę wszystko razem, potem przykrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawiamy. Dusimy jeszcze 5 minut.

Danie możemy podać na dwa sposoby: albo na talerzu układamy sos na makaronie, albo (i tą wersję polecam) przed podaniem do warzyw dokładamy ugotowany makaron i bez przykrycia smażymy minutę mieszając.

Danie można urozmaicić poprzez dodanie kaparów czy marynowanych cebulek.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty