Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka z brokułem, jajkiem i ciecierzycą


Kolorowa, pożywna i przepyszna sałatka z brokułem, jajkiem, cieciorką i lekkim ziołowym sosem. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Składniki na 2 sałatki:

  • Brokuł - 1/4
  • Pomidor - 1szt
  • Ogórek - 1szt
  • Rzodkiewka - 4szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Ciecierzyca konserwowa - 50g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Jajko - 2szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie
  • Do posypania - ziarna słonecznika

 

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki oby się przegryzły. W sezonie możecie użyć świeżych ziół.

Jajka gotujemy na twardo.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze 6-8 minut. Dzięki gotowaniu na parze będzie miękki, ale zachowa dużo składników odżywczych i piękny kolor.
Pomidora, ogórka, paprykę, rzodkiewkę kroimy.

Wszystkie warzywa mieszamy. Polewamy sosem, układamy na nich pokrojone jajka i posypujemy słonecznikiem.


 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty