Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu. Składniki: Batat - 1szt duża Dynia miąższ - 300g Papryka - 1szt Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Czosnek - 2 ząbki Olej - 2 łyżki Pomidory krojone - 400g Mleko kokosowe - 200ml Żółta pasta curry - 1 łyżka Wiórki kokosowe - 1 łyżka Curry mielone - 1 łyżeczka Ser paneer -400g Świeża kolendra do dekoracji Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.  Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.  Panir kroimy w kostkę i dodajemy do

Naleśniki z serem i jabłkami

Moja ulubiona wersja naleśników - z twarogiem z bakaliami i świeżymi chrupiącymi plasterkami jabłek. Z tej porcji wychodzi 6 średnich naleśników.

Składniki:

  • Naleśniki:
  • Mąka pszenna (u mnie krupczatka) - 160g
  • Mleko - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Woda - ok 100ml
  • Olej do smażenia
  • Nadzienie:
  • Twaróg półtłusty - 230g
  • Jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Aromat arakowy (lub rumowy) - kilka kropel
  • Jabłko - 1szt
  • Do posypania - cynamon lub przyprawa do kawy i deserów 

 

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy na małej ilości oleju cienkie naleśniki. Z tej porcji wyszło mi 6 średniej wielkości.

Twaróg zagniatamy widelcem. Dodajemy jogurt, bakalie (jeśli rodzynki są duże to można je pokroić), cukier, aromat i dokładnie mieszamy.

Jabłko kroimy na dość cienkie plastry.

Usmażone naleśniki przekładamy masą twarogową, dodajemy plasterki jabłka i posypujemy całość cynamonem lub przyprawą do kaw i deserów.
 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty