Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Jabłka pieczone pod bezą


Jabłka nadziewane bakaliami w rumie, zapieczone pod słodką bezą. Zdecydowanie mniej kaloryczne niż ciasta, a równie smakowite.  Idealny jesienny deser. 

Składniki na 6 porcji:

  • Jabłka - 3 duże i twarde
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Daktyle - 3 sztuki
  • Morele suszone - 3 sztuki
  • Rum - ok 50ml (w wersji dla dzieci może być np. sok pomarańczowy)
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Beza:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Do posypania:
  • Płatki migdałowe - 1 łyżka

 

Daktyle i morele kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rodzynkami i żurawiną i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Jabłka kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne - najlepiej robić to małą łyżeczką. Jabłka nadziewamy bakaliami i posypujemy cynamonem.
Pieczemy w 160 stopniach 25 minut.


Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Białko ubijamy z odrobiną cukru. Kiedy powstanie ładna piana dodajemy pozostały cukier małymi partiami, cały czas ubijając.

Wyciągamy jabłka z piekarnika i nastawiamy do teraz na 220 stopni.
Na jabłka wykładamy bezę. Można robić to szprycą, lub jak ja, łyżką. Bezę posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy, aż beza się zarumieni - u mnie dokładanie 5 minut. 


Podajemy od razu, najlepsze są na ciepło.


   

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty