Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Gulasz z dzika po staropolsku (w szybkowarze)


Pyszne, miękkie kawałki mięsa w zawiesistym aromatycznym sosie. Przygotowanie w szybkowarze znacznie skraca czas gotowania. To bardzo proste danie, którym możesz zachwycić nawet najwybredniejszych gości :)

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso z dzika na gulasz - 450g
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Seler - 1/2 niedużego
  • Grzyby suszone - 10szt
  • Powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • Oliwa (lub smalec gęsi) - 2 łyżki
  • Chleb żytni - 2 kromki
  • Wino czerwone wytrawne - 1/2 szklanki
  • Przyprawy:
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Jałowiec - 6szt
  • Pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy ciemny
  • Papryka słodka i wędzona
  • Liść laurowy - 4szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (opcjonalnie)

 

Ziele angielskie, jałowiec i pieprz ucieramy w moździerzu.

Mięso kroimy w kostkę.
Marchewkę i selera kroimy w plastry, cebulę w wiórka.
Na patelni podgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron. Kiedy będzie lekko przypieczone, zdejmujemy z patelni. Na patelnię dajemy drugą łyżkę tłuszczu i przesmażamy warzywa.

Do szybkowara wkładamy mięso, warzywa, przyprawy, suszone grzyby, powidła. Zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystko co jest w środku. Zamykamy szybkowar i gotujemy na dużym ogniu, aż garnek złapie odpowiednie ciśnienie. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut. Teraz czekamy, aż ciśnienie opadnie. Otwieramy garnek.
Dodajemy wino i chleb pokrojony w kostkę (dla zagęszczenia). Gotujemy jeszcze około 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcecie mocniej zagęścić sos możecie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie.

Gulasz można podać z kaszą gryczaną i surówką.




Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty