Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z mozzarellą i szynka dojrzewającą

 

Świetne połączenie smaków - szynka dojrzewająca, mozzarella, suszone pomidory, słonecznik. Sałatka jest pyszna i pięknie się prezentuje.

 Składniki (na 4-5 porcji):

  • Mini mozzarella - 150g (po odcieku)
  • Szynka dojrzewająca - 60g
  • Roszponka - 50g
  • Pomidor - 3 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 5 plastrów
  • Olej spod suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Słonecznik - 2 łyżki

 

Roszponkę myjemy i rozkładamy na talerzach. Na nią układamy pokrojone pomidory, pomidory suszone i kulki mozzarelli pokrojone na pół. Plasterki szynki dojrzewającej kroimy na 3 części i każdy zwijamy w rulonik - ładnie prezentują się na talerzu. Całość polewamy olejem spod suszonych pomidorów i posypujemy słonecznikiem.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty