Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka makaronowa z indykiem i winogronami

 


Świetne połączenie smaków - mocno przyprawiony indyk, winogrona, oliwki i suszone pomidory. Idealnie nada się na śniadanie do pracy.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • Makaron kolanka - 100g
  • Indyk filet - 300g
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plastry
  • Kukurydza konserwowa - 150g
  • Oliwki kalamon - 10szt
  • Winogrona - 300g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Pieprz - do smaku
  • Do smażenia indyka:
  • Olej
  • Przyprawy: kumin, kolendra, chilli


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Indyka kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy i smażymy na oleju z każdej strony. Odstawiamy do wystudzenia.

Suszone pomidory i oliwki kroimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Winogrona przecinamy na pół i wyciągamy z nich pestki.

Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy pieprzem do smaku.

Sałatkę podajemy po schłodzeniu w lodówce.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty