Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Panzanella z anchois

 

 

Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba z pomidorami, cebulą i bazylią. Idealnie sprawdza się do "utylizowania" wczorajszego pieczywa. Moją wzbogaciłam papryką, kaparami i anchois (sardelą). Ten śródziemnomorski smakołyk jest idealny jako letnia przekąska.  

Składniki (na 4 porcje):

  • Czerstwy chleb - 5 kromek
  • Pomidory koktajlowe - 20szt
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Papryka pomarańczowa - 1szt
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Kapary - 1 łyżeczka
  • Anchois - 4 fileciki
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Bazylia świeża (u mnie trochę świeżej i trochę suszonej)

 

Pomidory kroimy na połówki, paprykę w paski, ogórka w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy kapary, anchois i składniki sosu, mieszamy.
Filety anchois możemy pokroić i wymieszać z sałatką, albo ułożyć je na końcu na gotowej już sałatce.

Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Według oryginalnego przepisu sałatka powinna przegryzać się całą noc, aby chleb zupełnie zmiękł i nasiąknął aromatami. Ja jednak wolę wersję z lekko chrupiącym pieczywem, więc chleb dodaję na pół godziny przed podaniem.  




 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty