Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Panzanella z anchois
Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba z pomidorami, cebulą
i bazylią. Idealnie sprawdza się do "utylizowania" wczorajszego pieczywa. Moją wzbogaciłam papryką, kaparami i anchois (sardelą). Ten śródziemnomorski smakołyk jest idealny jako letnia przekąska.
Składniki (na 4 porcje):
- Czerstwy chleb - 5 kromek
- Pomidory koktajlowe - 20szt
- Papryka czerwona - 1 szt
- Papryka pomarańczowa - 1szt
- Cebula czerwona - 1szt
- Ogórek zielony - 1szt
- Kapary - 1 łyżeczka
- Anchois - 4 fileciki
- Sos:
- Olej - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Bazylia świeża (u mnie trochę świeżej i trochę suszonej)
Pomidory kroimy na połówki, paprykę w paski, ogórka w kostkę, a cebulę w
piórka. Dodajemy kapary, anchois i składniki sosu, mieszamy.
Filety anchois możemy pokroić i wymieszać z sałatką, albo ułożyć je na końcu na gotowej już sałatce.
Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
Według oryginalnego przepisu sałatka powinna przegryzać się całą noc,
aby chleb zupełnie zmiękł i nasiąknął aromatami. Ja jednak wolę wersję z
lekko chrupiącym pieczywem, więc chleb dodaję na pół godziny przed
podaniem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz