Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Grissini z babką płesznik i ziołami

 

 Chrupiące drożdżowe paluchy z ziołami włoskimi, posypane bogatymi w błonnik ziarenkami. Idealne sprawdzą się do chrupania solo lub z dipem.

Składniki na 16szt:

  • Mąka tortowa - 250g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Drożdże - 20g
  • Woda - 150ml
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Zioła świeże - tymianek i rozmaryn (po kilka gałązek)
  • Jajko - 1szt (do posmarowania paluchów)
  • Babka płesznik
  • Mąka do podsypywania stolnicy


Do wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mieszamy z resztą mąki, solą, oliwą, posiekanymi ziołami. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałeczku i rolujemy w długie paluchy, podsypując obficie mąką. Na końcu kładziemy ręce na dwóch końcach grissini, jedną przesuwamy do góry a drugą w dół, aby paluchy się zawinęły.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami babki płesznik. Odstawiamy jeszcze na 15 minut.

Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty