Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Fishburger z pesto z liści rzodkiewki

 

Burger z dorszem i pesto z liści rzodkiewki. Pesto jest pyszne, dość ostre i ma piękny kolor.

Składniki na 2 burgery:

  • Bułki - 2szt (dowolne)
  • Filet z dorsza - 2 kawałki po ok 100g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do obtoczenia ryby
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Pomidor - 1 szt
  • Pesto:
  • Liście rzodkiewki z 1 pęczka
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 mały ząbek
  • Pieprz, sól, chilli

 

Pesto:
Liście rzodkiewki bardzo dobrze myjemy. Dodajemy obrany ząbek czosnku, olej, orzechy, sok z cytryny i przyprawy. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Zostawiamy do przegryzienia.

 

Filety z dorsza obsypujemy solą i pieprzem. Maczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Bułki przecinamy na pół, smarujemy pesto, kładziemy pomidora i opieczoną rybę i przykrywamy górną częścią bułki.

Najlepiej podawać z frytkami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty