Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Wegański deser z malinami i nutką brandy

Wegański deser z malinami i nutką brandy

Deser z jedwabistego tofu, daktyli i czekolady - wegański i pyszny. Smak podkręca odrobina brandy i soczyste maliny.

Składniki na 5 porcji:

  • Silken tofu (tofu jedwabiste) - 300g
  • Daktyle - 150g
  • Czekolada wegańska - 80g
  • Kakao - 15g
  • Brandy - 2 łyżki
  • Dżem malinowy - 3 łyżki
  • Maliny - 1 szklanka

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. 

Tofu jedwabiste miksujemy z daktylami. Dodajemy czekoladę i kakao, miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy brandy i jeszcze chwilę miksujemy.

Deser rozkładamy do pucharków lub miseczek. Na każdym układamy trochę dżemu malinowego i świeże maliny. 

Deser podajemy schłodzony.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty