Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wegański deser z malinami i nutką brandy

Wegański deser z malinami i nutką brandy

Deser z jedwabistego tofu, daktyli i czekolady - wegański i pyszny. Smak podkręca odrobina brandy i soczyste maliny.

Składniki na 5 porcji:

  • Silken tofu (tofu jedwabiste) - 300g
  • Daktyle - 150g
  • Czekolada wegańska - 80g
  • Kakao - 15g
  • Brandy - 2 łyżki
  • Dżem malinowy - 3 łyżki
  • Maliny - 1 szklanka

Daktyle zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. 

Tofu jedwabiste miksujemy z daktylami. Dodajemy czekoladę i kakao, miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy brandy i jeszcze chwilę miksujemy.

Deser rozkładamy do pucharków lub miseczek. Na każdym układamy trochę dżemu malinowego i świeże maliny. 

Deser podajemy schłodzony.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty