Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast. Składniki: Masło - 150g Jaja kacze - 3szt Cukier - 200g Mascarpone - 250g Mleko - 2 łyżki Mąka pszenna - 330g Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Sok z limonki - 2 łyżki Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej) Dodatkowo: Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka Bułka tarta - 1 łyżeczka Lukier: Cukier puder - 3 łyżki Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki Opcjonalnie, dowolne dekoracje Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.  Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką. Formę do ba...

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający.

Składniki:

  • Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt
  • Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka
  • Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre)
  • Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków

Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny.

Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką.

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała.

Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty