Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczony pasztet z kaczki / Pasztet z kruszonką

Pieczony pasztet z kaczki / Pasztet z kruszonką
 

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych, łatwo się kroi. Posypany kruszonką, pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Jest dość pracochłonny, ale wart każdej minuty pracy.

Składniki:

  • Kaczka - 1szt (około 2,5kg)
  • Kurczak ćwiartki - 2szt (około 900g)
  • Wątróbka (u mnie z kaczki) - 500g
  • Słonina - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Seler korzeń - 1/8szt
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Cebula - 2szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 6szt
  • Jałowiec ziarno - 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 4 łyżki (+do obsypania blachy)
  • Gałka muszkatołowa - 1 niecała łyżeczka
  • Papryka słodka - 2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól - do smaku
  • Jajka - 2szt
  • Olej do nasmarowania blachy


Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki. Skrzydełka i szyję można odłożyć np. na zupę. Nie przydadzą nam się, bo jest na nich mało mięsa. 

Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na dużej patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy kaczkę i ćwiartki kurczaka. Cebule kroimy na ćwiartki, pietruszkę, marchew, selera korzeniowego i naciowego na kawałki. Dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 80-90 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

Pozostawiamy do ostudzenia.


Po ostudzeniu wyciągamy liście laurowe, ziele i jałowiec - wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne.

Z patelni zdejmujemy kaczkę, kurczaka, wątróbkę, warzywa i kawałki słoniny. Kaczkę i kurczaka obieramy od kości. Obrane mięso (razem ze skórami), wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce, na grubych oczkach dwa razy. Dodajemy wytopiony na patelni tłuszcz, przyprawy, 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy.

Do masy dodajemy jajka, mieszamy. Odkładamy 4 łyżki masy i dodajemy do niej pozostałe 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie zagniatamy - to będzie nasza kruszonka. 

Blachę (u mnie 25x35cm) smarujemy olejem i posypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową. Górę posypujemy kruszonką.


Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez 50 minut. W połowie przykrywamy papierem do pieczenia, aby pasztet nie spiekł się za mocno. Jeśli robicie pasztet na mniejszej blaszce i będzie wyższy, możecie wtedy piec go nawet 60 minut.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty