Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pieczony pasztet z kaczki / Pasztet z kruszonką
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych, łatwo się kroi. Posypany kruszonką, pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole. Jest dość pracochłonny, ale wart każdej minuty pracy.
Składniki:
- Kaczka - 1szt (około 2,5kg)
- Kurczak ćwiartki - 2szt (około 900g)
- Wątróbka (u mnie z kaczki) - 500g
- Słonina - 200g
- Marchew - 1szt
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Seler korzeń - 1/8szt
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Cebula - 2szt
- Ziele angielskie - 6szt
- Liść laurowy - 6szt
- Jałowiec ziarno - 1 łyżeczka
- Bułka tarta - 4 łyżki (+do obsypania blachy)
- Gałka muszkatołowa - 1 niecała łyżeczka
- Papryka słodka - 2 łyżeczki
- Papryka ostra wędzona - 1 łyżeczka
- Pieprz, sól - do smaku
- Jajka - 2szt
- Olej do nasmarowania blachy
Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki. Skrzydełka i szyję można odłożyć np. na zupę. Nie przydadzą nam się, bo jest na nich mało mięsa.
Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Na dużej patelni z grubym dnem podgrzewamy słoninę, aż zacznie się wytapiać. Dodajemy kaczkę i ćwiartki kurczaka. Cebule kroimy na ćwiartki, pietruszkę, marchew, selera korzeniowego i naciowego na kawałki. Dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem przez 80-90 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.
Pozostawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu wyciągamy liście laurowe, ziele i jałowiec - wyrzucamy, nie będą nam już potrzebne.
Z patelni zdejmujemy kaczkę, kurczaka, wątróbkę, warzywa i kawałki słoniny. Kaczkę i kurczaka obieramy od kości. Obrane mięso (razem ze skórami), wątróbkę, słoninę i warzywa mielimy w maszynce, na grubych oczkach dwa razy. Dodajemy wytopiony na patelni tłuszcz, przyprawy, 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy.
Do masy dodajemy jajka, mieszamy. Odkładamy 4 łyżki masy i dodajemy do niej pozostałe 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie zagniatamy - to będzie nasza kruszonka.
Blachę (u mnie 25x35cm) smarujemy olejem i posypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową. Górę posypujemy kruszonką.
Pasztet pieczemy w 200 stopniach przez 50 minut. W połowie przykrywamy papierem do pieczenia, aby pasztet nie spiekł się za mocno. Jeśli robicie pasztet na mniejszej blaszce i będzie wyższy, możecie wtedy piec go nawet 60 minut.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz