Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tatar z jajkami przepiórczymi

Tatar z jajkami przepiórczymi

Klasyczny tatar wołowy, ale podany w ciekawy sposób. Taka przekąska świetne sprawdzi się na duże i małe okazje.

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso wołowe na tatar (polędwica, ligawa, rostbef) - 400g
  • Woda - 2 łyżki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ogórek kiszony - 2szt duże
  • Grzyby marynowane - 100g
  • Cebula czerwona - 1szt mała
  • Jajka przepiórcze - 8szt


Mięso wołowe kroimy w kostkę lub mielimy. Dodajemy wodę, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie.

Ogórka, grzyb marynowane i cebulę kroimy w drobną kostkę. 

Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekcyjnym. Rozbijamy delikatnie jajko i zdejmujemy skorupkę na czubku. Wylewamy całe jajko, oddzielamy białko od żółtka. Żółtko z powrotem wlewamy do skorupek. 

Mięso dzielimy na 4 porcje. Układamy na talerzu, obok kładziemy ogórka, grzyby i cebulę. Dekorujemy jajkiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty