Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tatar z jajkami przepiórczymi

Tatar z jajkami przepiórczymi

Klasyczny tatar wołowy, ale podany w ciekawy sposób. Taka przekąska świetne sprawdzi się na duże i małe okazje.

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso wołowe na tatar (polędwica, ligawa, rostbef) - 400g
  • Woda - 2 łyżki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ogórek kiszony - 2szt duże
  • Grzyby marynowane - 100g
  • Cebula czerwona - 1szt mała
  • Jajka przepiórcze - 8szt


Mięso wołowe kroimy w kostkę lub mielimy. Dodajemy wodę, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy delikatnie.

Ogórka, grzyb marynowane i cebulę kroimy w drobną kostkę. 

Jajka sparzamy lub myjemy płynem dezynfekcyjnym. Rozbijamy delikatnie jajko i zdejmujemy skorupkę na czubku. Wylewamy całe jajko, oddzielamy białko od żółtka. Żółtko z powrotem wlewamy do skorupek. 

Mięso dzielimy na 4 porcje. Układamy na talerzu, obok kładziemy ogórka, grzyby i cebulę. Dekorujemy jajkiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty