Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z makaronem ryżowym i fenkułem

Sałatka z makaronem ryżowym i fenkułem

Chrupiąca sałatka ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, orzechami nerkowca i świetnym sosem na bazie sosu rybnego. Fenkuł (koper włoski) nadaje delikatnie anyżowego smaku.

Składniki na 2-3 porcje:

  • Makaron ryżowy świderki - 100g
  • Fenkuł - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Ogórek szklarniowy - 1/2szt (lub 1 gruntowy)
  • Orzechy nerkowca - 2 garście

Sos:

  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sambal oelek - 1 niecała łyżeczka


Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia.

Koper włoski obieramy z zewnętrznego liścia, obcinamy łodygi. Kroimy na pół i wycinamy twardy głąb. Kroimy go w cienkie plastry. Marchew obieramy i kroimy w słupki, ogórka kroimy w słupki razem ze skórką.

Sos.

Mieszamy sos rybny z olejem, sokiem z limonki, cukrem i sambalem - bardzo dokładnie mieszamy.

Łączymy warzywa, makaron i sos. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi nerkowcami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty