Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z makaronem ryżowym i fenkułem

Sałatka z makaronem ryżowym i fenkułem

Chrupiąca sałatka ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, orzechami nerkowca i świetnym sosem na bazie sosu rybnego. Fenkuł (koper włoski) nadaje delikatnie anyżowego smaku.

Składniki na 2-3 porcje:

  • Makaron ryżowy świderki - 100g
  • Fenkuł - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Ogórek szklarniowy - 1/2szt (lub 1 gruntowy)
  • Orzechy nerkowca - 2 garście

Sos:

  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sambal oelek - 1 niecała łyżeczka


Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia.

Koper włoski obieramy z zewnętrznego liścia, obcinamy łodygi. Kroimy na pół i wycinamy twardy głąb. Kroimy go w cienkie plastry. Marchew obieramy i kroimy w słupki, ogórka kroimy w słupki razem ze skórką.

Sos.

Mieszamy sos rybny z olejem, sokiem z limonki, cukrem i sambalem - bardzo dokładnie mieszamy.

Łączymy warzywa, makaron i sos. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi nerkowcami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty