Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Sałatka z makaronem ryżowym i fenkułem

Sałatka z makaronem ryżowym i fenkułem

Chrupiąca sałatka ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, orzechami nerkowca i świetnym sosem na bazie sosu rybnego. Fenkuł (koper włoski) nadaje delikatnie anyżowego smaku.

Składniki na 2-3 porcje:

  • Makaron ryżowy świderki - 100g
  • Fenkuł - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Ogórek szklarniowy - 1/2szt (lub 1 gruntowy)
  • Orzechy nerkowca - 2 garście

Sos:

  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sambal oelek - 1 niecała łyżeczka


Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia.

Koper włoski obieramy z zewnętrznego liścia, obcinamy łodygi. Kroimy na pół i wycinamy twardy głąb. Kroimy go w cienkie plastry. Marchew obieramy i kroimy w słupki, ogórka kroimy w słupki razem ze skórką.

Sos.

Mieszamy sos rybny z olejem, sokiem z limonki, cukrem i sambalem - bardzo dokładnie mieszamy.

Łączymy warzywa, makaron i sos. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy uprażonymi nerkowcami.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty