Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kapusta stożkowa duszona z chorizo i morelami

Kapusta stożkowa duszona z chorizo i morelami

Kapusta stożkowa jest słodka i delikatna. Duszona z cebulą i chorizo smakuje rewelacyjnie. Może być dodatkiem lub daniem głównym.

Składniki:

  • Kapusta stożkowa - 1szt
  • Chorizo - 150g
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Suszona morela - 10szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Bulion lub woda - 150ml
  • Pieprz do smaku
  • Mąka - 1 łyżka 


Chorizo kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w kostkę, morele na mniejsze kawałki. 

Na patelni, na oleju smażymy chorizo, aż lekko się wytopi. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. 

Teraz dodajemy kapustę, morele, liście laurowe, ziele, pieprz, bulion. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku. 

Na suchej patelni prażymy mąkę, na małym ogniu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy do kapusty i smażymy jeszcze minutę. 

Kapustę podajemy na gorąco.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty