Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kapusta stożkowa duszona z chorizo i morelami

Kapusta stożkowa duszona z chorizo i morelami

Kapusta stożkowa jest słodka i delikatna. Duszona z cebulą i chorizo smakuje rewelacyjnie. Może być dodatkiem lub daniem głównym.

Składniki:

  • Kapusta stożkowa - 1szt
  • Chorizo - 150g
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Suszona morela - 10szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Bulion lub woda - 150ml
  • Pieprz do smaku
  • Mąka - 1 łyżka 


Chorizo kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w kostkę, morele na mniejsze kawałki. 

Na patelni, na oleju smażymy chorizo, aż lekko się wytopi. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. 

Teraz dodajemy kapustę, morele, liście laurowe, ziele, pieprz, bulion. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku. 

Na suchej patelni prażymy mąkę, na małym ogniu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy do kapusty i smażymy jeszcze minutę. 

Kapustę podajemy na gorąco.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty