Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kapusta stożkowa duszona z chorizo i morelami

Kapusta stożkowa duszona z chorizo i morelami

Kapusta stożkowa jest słodka i delikatna. Duszona z cebulą i chorizo smakuje rewelacyjnie. Może być dodatkiem lub daniem głównym.

Składniki:

  • Kapusta stożkowa - 1szt
  • Chorizo - 150g
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Suszona morela - 10szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 5szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
  • Bulion lub woda - 150ml
  • Pieprz do smaku
  • Mąka - 1 łyżka 


Chorizo kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w kostkę, morele na mniejsze kawałki. 

Na patelni, na oleju smażymy chorizo, aż lekko się wytopi. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. 

Teraz dodajemy kapustę, morele, liście laurowe, ziele, pieprz, bulion. Dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku. 

Na suchej patelni prażymy mąkę, na małym ogniu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy do kapusty i smażymy jeszcze minutę. 

Kapustę podajemy na gorąco.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty