Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Labneh z pomidorami i bazylią

Labneh z pomidorami i bazylią

Bardzo prosty jogurtowy serek do smarowania. Lekki, puszysty i delikatny, dużo smaczniejszy niż sklepowy.

Składniki:

  • Jogurt grecki - 500g
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Pomidory suszone płatki (takie bez oleju) - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżka płaska
  • Chilli grys - 1/2 łyżeczki


Jogurty mieszamy z solą, pomidorami, bazylią i chilli. 

Sitko wykładamy gazą, ściereczką tetrową lub chustą serowarską. Ja użyłam gazy kupionej w aptece, złożyłam ją na pół. Do gazy wykładamy jogurt. Gazę luźno związujemy, można do tego użyć gumki recepturki.

Po 6 godzinach możemy odlać pierwszą porcję serwatki spod sera i trochę mocniej związać gazę. Znów wstawiamy całość do lodówki na 2 dni. W międzyczasie odlewamy serwatkę co najmniej raz dziennie.

Teraz serek jest już gęsty - idealny do smarowania.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty