Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Dubajskie brownie

Dubajskie brownie
 

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Całość udekorowana chrupiącymi pistacjami. Ciasto wygląda i smakuje świetnie - zrobi wrażenie nawet przy większej okazji.

Składniki:

Brownie:

  • Czekolada deserowa - 200g
  • Masło - 200g
  • Cukier - 50g
  • Sól - szczypta
  • Jajka - 3szt
  • Mąka pszenna - 135g
  • Kakao - 3 łyżki

Krem dubajski:

  • Ciasto filo - 150g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Pasta pistacjowa (słodzona) - 200g

Dodatkowo:

  • Czekolada gorzka - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Pistacje prażone, niesolone - 100g


Ciasto piekłam w formie 22x24cm.

200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno. 

Jajka ubijamy z  cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do formy.

Pieczemy w 160 stopniach przez 20-22 minuty.  Ciasto jest cienkie, ja piekłam 25 minut i było trochę zbyt mocno wypieczone.


W czasie kiedy ciasto się studzi, bierzemy się za warstwę pistacjową.

Arkusze ciasta filo zwijamy w rolkę i kroimy w cienkie paski.

Dubajskie brownie

Smażymy na maśle klarowanym, aż mocno się zarumieni - dzięki temu będzie bardzo chrupiące. Odstawiamy do ostudzenia.

Dubajskie brownie

Do ostudzonego ciasta dodajemy pastę pistacjową i dokładnie mieszamy. Taką masę wykładamy równomiernie na ciasto i delikatnie dociskamy.


Pistacje obieramy z łupinek. Aby łatwiej obrać je ze skórek, można podpiec je przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po obraniu, pistacje siekamy.

Czekoladę gorzką podgrzewamy razem z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali na małej mocy. Dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto i posypujemy pistacjami. 

Ciasto można jeść już po ostudzeniu, ale najlepsze jest po 2 dniach.

Dubajskie brownie


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty