Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast. Składniki: Masło - 150g Jaja kacze - 3szt Cukier - 200g Mascarpone - 250g Mleko - 2 łyżki Mąka pszenna - 330g Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Sok z limonki - 2 łyżki Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej) Dodatkowo: Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka Bułka tarta - 1 łyżeczka Lukier: Cukier puder - 3 łyżki Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki Opcjonalnie, dowolne dekoracje Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.  Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką. Formę do ba...

Dubajskie brownie

Dubajskie brownie
 

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Całość udekorowana chrupiącymi pistacjami. Ciasto wygląda i smakuje świetnie - zrobi wrażenie nawet przy większej okazji.

Składniki:

Brownie:

  • Czekolada deserowa - 200g
  • Masło - 200g
  • Cukier - 50g
  • Sól - szczypta
  • Jajka - 3szt
  • Mąka pszenna - 135g
  • Kakao - 3 łyżki

Krem dubajski:

  • Ciasto filo - 150g
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Pasta pistacjowa (słodzona) - 200g

Dodatkowo:

  • Czekolada gorzka - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Pistacje prażone, niesolone - 100g


Ciasto piekłam w formie 22x24cm.

200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno. 

Jajka ubijamy z  cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do formy.

Pieczemy w 160 stopniach przez 20-22 minuty.  Ciasto jest cienkie, ja piekłam 25 minut i było trochę zbyt mocno wypieczone.


W czasie kiedy ciasto się studzi, bierzemy się za warstwę pistacjową.

Arkusze ciasta filo zwijamy w rolkę i kroimy w cienkie paski.

Dubajskie brownie

Smażymy na maśle klarowanym, aż mocno się zarumieni - dzięki temu będzie bardzo chrupiące. Odstawiamy do ostudzenia.

Dubajskie brownie

Do ostudzonego ciasta dodajemy pastę pistacjową i dokładnie mieszamy. Taką masę wykładamy równomiernie na ciasto i delikatnie dociskamy.


Pistacje obieramy z łupinek. Aby łatwiej obrać je ze skórek, można podpiec je przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po obraniu, pistacje siekamy.

Czekoladę gorzką podgrzewamy razem z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali na małej mocy. Dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto i posypujemy pistacjami. 

Ciasto można jeść już po ostudzeniu, ale najlepsze jest po 2 dniach.

Dubajskie brownie


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty