Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dubajskie brownie
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Całość udekorowana chrupiącymi pistacjami. Ciasto wygląda i smakuje świetnie - zrobi wrażenie nawet przy większej okazji.
Składniki:
Brownie:
- Czekolada deserowa - 200g
- Masło - 200g
- Cukier - 50g
- Sól - szczypta
- Jajka - 3szt
- Mąka pszenna - 135g
- Kakao - 3 łyżki
Krem dubajski:
- Ciasto filo - 150g
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Pasta pistacjowa (słodzona) - 200g
Dodatkowo:
- Czekolada gorzka - 100g
- Olej - 1 łyżka
- Pistacje prażone, niesolone - 100g
Ciasto piekłam w formie 22x24cm.
200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do formy.
Pieczemy w 160 stopniach przez 20-22 minuty. Ciasto jest cienkie, ja piekłam 25 minut i było trochę zbyt mocno wypieczone.
W czasie kiedy ciasto się studzi, bierzemy się za warstwę pistacjową.
Arkusze ciasta filo zwijamy w rolkę i kroimy w cienkie paski.
Smażymy na maśle klarowanym, aż mocno się zarumieni - dzięki temu będzie bardzo chrupiące. Odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonego ciasta dodajemy pastę pistacjową i dokładnie mieszamy. Taką masę wykładamy równomiernie na ciasto i delikatnie dociskamy.
Pistacje obieramy z łupinek. Aby łatwiej obrać je ze skórek, można podpiec je przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po obraniu, pistacje siekamy.
Czekoladę gorzką podgrzewamy razem z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali na małej mocy. Dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto i posypujemy pistacjami.
Ciasto można jeść już po ostudzeniu, ale najlepsze jest po 2 dniach.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz