Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast.

Składniki:

  • Masło - 150g
  • Jaja kacze - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Mascarpone - 250g
  • Mleko - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 330g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sok z limonki - 2 łyżki
  • Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej)

Dodatkowo:

  • Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 1 łyżeczka

Lukier:

  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki
  • Opcjonalnie, dowolne dekoracje


Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką.

Formę do babki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy równomiernie ciasto.

Pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu, studzimy ciasto.


Gdy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy po trochę sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być gęsty i powoli spływać z łyżki.

Ciasto polewamy lukrem i ewentualnie dekorujemy cukrowymi ozdobami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty