Polecane
Babka z mascarpone na kaczych jajach
Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast.
Składniki:
- Masło - 150g
- Jaja kacze - 3szt
- Cukier - 200g
- Mascarpone - 250g
- Mleko - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 330g
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Sok z limonki - 2 łyżki
- Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej)
Dodatkowo:
- Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka
- Bułka tarta - 1 łyżeczka
Lukier:
- Cukier puder - 3 łyżki
- Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki
- Opcjonalnie, dowolne dekoracje
Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką.
Formę do babki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy równomiernie ciasto.
Pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu, studzimy ciasto.
Gdy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy po trochę sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być gęsty i powoli spływać z łyżki.
Ciasto polewamy lukrem i ewentualnie dekorujemy cukrowymi ozdobami.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz