Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kaczki sous vide

Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej temperaturze metodą sous vide, kaczka jest miękka i delikatna. Takim daniem zachwycicie całą rodzinę! Składniki: Pierś z kaczki - 2szt Czosnek - 1 ząbek Tymianek suszony - 1 łyżeczka Sól i pieprz Kaczkę najlepiej przygotować dzień przed gotowaniem, aby dobrze się zamarynowała. Skórę nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć mięsa. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w cieniutkie paski. Pierś od strony mięsa nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, obkładamy plasterkami czosnku. Tak zamarynowaną wkładamy do worków do gotowania sous vide i zgrzewamy. Pozostawiamy na całą noc. Worki z kaczką wkładamy do urządzenia sous vide (ja używam garnka i cyrkulatora). Gotujemy w temperaturze 56 stopni przez 2 godziny. Jeśli macie grube piersi kaczki, możecie przedłużyć gotowanie nawet do 3 godzin. Po gotowaniu mięso wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zdejmujemy czosnek. Piersi układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewa...

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast.

Składniki:

  • Masło - 150g
  • Jaja kacze - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Mascarpone - 250g
  • Mleko - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 330g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sok z limonki - 2 łyżki
  • Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej)

Dodatkowo:

  • Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 1 łyżeczka

Lukier:

  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki
  • Opcjonalnie, dowolne dekoracje


Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką.

Formę do babki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy równomiernie ciasto.

Pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu, studzimy ciasto.


Gdy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy po trochę sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być gęsty i powoli spływać z łyżki.

Ciasto polewamy lukrem i ewentualnie dekorujemy cukrowymi ozdobami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty