Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Babka z mascarpone na kaczych jajach

Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast.

Składniki:

  • Masło - 150g
  • Jaja kacze - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Mascarpone - 250g
  • Mleko - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 330g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sok z limonki - 2 łyżki
  • Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej)

Dodatkowo:

  • Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka
  • Bułka tarta - 1 łyżeczka

Lukier:

  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki
  • Opcjonalnie, dowolne dekoracje


Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. 

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką.

Formę do babki smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy równomiernie ciasto.

Pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu, studzimy ciasto.


Gdy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy po trochę sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier powinien być gęsty i powoli spływać z łyżki.

Ciasto polewamy lukrem i ewentualnie dekorujemy cukrowymi ozdobami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty