Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ryż smażony z tofu i warzywami

Ryż smażony z tofu i warzywami

Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tarce tofu wizualnie imituje mięso mielone i smakuje naprawdę świetnie!

Składniki na 4 porcje:
  • Tofu - 2 opakowania (400g)
  • Ryż - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta czerwona - kawałek (około 100g)
  • Pieczarki - 6szt
  • Grzyby mun - 1szt duża
  • Grzyby shitake - 4szt
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Olej do smażenia - 1 łyżka (u mnie sezamowy)
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Sezam do dekoracji 


Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w paski. Pieczarki kroimy w plasterki.

Marchew, pietruszkę, selera naciowego kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a kapustę szatkujemy.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kostki tofu odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, rybnym i przyprawami. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa się zarumienią. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut często mieszając. 

Posypujemy sezamem i podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty