Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ryż smażony z tofu i warzywami

Ryż smażony z tofu i warzywami

Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tarce tofu wizualnie imituje mięso mielone i smakuje naprawdę świetnie!

Składniki na 4 porcje:
  • Tofu - 2 opakowania (400g)
  • Ryż - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta czerwona - kawałek (około 100g)
  • Pieczarki - 6szt
  • Grzyby mun - 1szt duża
  • Grzyby shitake - 4szt
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Olej do smażenia - 1 łyżka (u mnie sezamowy)
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Sezam do dekoracji 


Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w paski. Pieczarki kroimy w plasterki.

Marchew, pietruszkę, selera naciowego kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a kapustę szatkujemy.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kostki tofu odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, rybnym i przyprawami. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa się zarumienią. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut często mieszając. 

Posypujemy sezamem i podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty