Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ryż smażony z tofu i warzywami

Ryż smażony z tofu i warzywami

Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tarce tofu wizualnie imituje mięso mielone i smakuje naprawdę świetnie!

Składniki na 4 porcje:
  • Tofu - 2 opakowania (400g)
  • Ryż - 200g
  • Marchew - 1szt
  • Seler naciowy - 2 łodygi
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kapusta czerwona - kawałek (około 100g)
  • Pieczarki - 6szt
  • Grzyby mun - 1szt duża
  • Grzyby shitake - 4szt
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Sos rybny - 1 łyżka
  • Olej do smażenia - 1 łyżka (u mnie sezamowy)
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Sezam do dekoracji 


Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w paski. Pieczarki kroimy w plasterki.

Marchew, pietruszkę, selera naciowego kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a kapustę szatkujemy.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kostki tofu odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, rybnym i przyprawami. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aż warzywa się zarumienią. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze kilka minut często mieszając. 

Posypujemy sezamem i podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty