Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chrupiąca zielona surówka z fenkułem

Chrupiąca zielona surówka z fenkułem

Surówka z zielonych warzyw - lekka i chrupiąca. Koper włoski dodaje jej lekko anyżowego smaku. To świetny dodatek do mięs z grilla!

Składniki:

  • Fenkuł - 1szt
  • Ogórek gruntowy - 1szt
  • Papryka zielona - 1szt
  • Sałata lodowa - 3-4 liście

Sos:

  • Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka
  • Zioła suszone (tymianek i bazylia) - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/4 łyżeczki
  • Sok z limonki - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - szczypta
  • Sól i pieprz do smaku


Koper włoski obieramy z zewnętrznego liścia, obcinamy łodygi. Kroimy na pół i wycinamy twardy głąb. Kroimy go w cienkie plastry. Ogórka kroimy w plasterki, paprykę w paski, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Łączymy składniki na sos: oliwę, zioła, paprykę, sok z limonki, cukier, sól i pieprz. Warzywa mieszamy z sosem. 

Surówkę podajemy schłodzoną.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty