Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Szakszuka

Szakszuka

Przepis na idealne weekendowe śniadanie - gorące pyszne i bardzo pożywne. Rewelacyjny smak i aromat nadają orientalne przyprawy.

Składniki:

  • Pomidory - 1 puszka 400g
  • Papryka - 1szt duża
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajka - 4szt
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • kolendra ziarna mielone - 1/4 łyżeczki
  • kumin mielony - 1/4 łyżeczki

Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Po 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy kolejną minutę. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę, aby odparować nadmiar wody.
Robimy wgłębienia i w każde wbijamy po jajku. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 4-5 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty