Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Szakszuka

Szakszuka

Przepis na idealne weekendowe śniadanie - gorące pyszne i bardzo pożywne. Rewelacyjny smak i aromat nadają orientalne przyprawy.

Składniki:

  • Pomidory - 1 puszka 400g
  • Papryka - 1szt duża
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajka - 4szt
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • kolendra ziarna mielone - 1/4 łyżeczki
  • kumin mielony - 1/4 łyżeczki

Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Po 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy kolejną minutę. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę, aby odparować nadmiar wody.
Robimy wgłębienia i w każde wbijamy po jajku. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 4-5 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty