Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Szakszuka

Szakszuka

Przepis na idealne weekendowe śniadanie - gorące pyszne i bardzo pożywne. Rewelacyjny smak i aromat nadają orientalne przyprawy.

Składniki:

  • Pomidory - 1 puszka 400g
  • Papryka - 1szt duża
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajka - 4szt
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • kolendra ziarna mielone - 1/4 łyżeczki
  • kumin mielony - 1/4 łyżeczki

Na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Po 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy kolejną minutę. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę, aby odparować nadmiar wody.
Robimy wgłębienia i w każde wbijamy po jajku. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 4-5 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty