Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Piernik z ziemniakami
Szybki i prosty piernik, który wyjdzie każdemu. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto pozostaje miękkie. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą sprawdzi się idealnie na Święta.
Składniki:
Piernik:
- Mąka pszenna - 500g
- Miód - 200g
- Cukier - 250g
- Ziemniaki - 500g (waga obranych)
- Masło - 150g
- Jaja - 3szt
- Przyprawa do piernika - 1 łyżka
- Soda oczyszczona - 2 łyżeczki
Polewa:
- Czekolada - 200g (najlepiej deserowa)
- Olej - 4 łyżki
Dodatkowo:
- Ulubione powidła - u mnie śliwkowe
Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu mielimy dokładnie. Ja przecisnęłam 3 razy przez praskę i miały już dobrą konsystencję.
Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy do nich jajka, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i ziemniaki. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, używałam blaszki 22x24cm.
Po ostudzeniu piernik przecinamy na pół i smarujemy powidłami.
Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Kiedy lekko ostygnie, ale nadal będzie płynna, dodajemy olej. Mieszamy, aż dobrze się połączy. Gotową polewą oblewamy piernik. Pozostawiamy do ostudzenia.
Piernik trzymamy w zamkniętym pojemniku, aby jak najdłużej pozostał świeży.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz