Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Piernik z ziemniakami

Piernik z ziemniakami

Szybki i prosty piernik, który wyjdzie każdemu. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto pozostaje miękkie. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą sprawdzi się idealnie na Święta.

Składniki:

Piernik:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Miód - 200g
  • Cukier - 250g
  • Ziemniaki - 500g (waga obranych)
  • Masło - 150g
  • Jaja - 3szt
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki

Polewa:

  • Czekolada - 200g (najlepiej deserowa)
  • Olej - 4 łyżki

Dodatkowo:

  • Ulubione powidła - u mnie śliwkowe

 

Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu mielimy dokładnie. Ja przecisnęłam 3 razy przez praskę i miały już dobrą konsystencję.
Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy do nich jajka, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i ziemniaki. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.


Piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, używałam blaszki 22x24cm.
Po ostudzeniu piernik przecinamy na pół i smarujemy powidłami.


Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Kiedy lekko ostygnie, ale nadal będzie płynna, dodajemy olej. Mieszamy, aż dobrze się połączy. Gotową polewą oblewamy piernik. Pozostawiamy do ostudzenia. 


Piernik trzymamy w zamkniętym pojemniku, aby jak najdłużej pozostał świeży.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty