Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Piernik z ziemniakami

Piernik z ziemniakami

Szybki i prosty piernik, który wyjdzie każdemu. Dodatek ziemniaków sprawia, że ciasto pozostaje miękkie. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany czekoladą sprawdzi się idealnie na Święta.

Składniki:

Piernik:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Miód - 200g
  • Cukier - 250g
  • Ziemniaki - 500g (waga obranych)
  • Masło - 150g
  • Jaja - 3szt
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • Soda oczyszczona - 2 łyżeczki

Polewa:

  • Czekolada - 200g (najlepiej deserowa)
  • Olej - 4 łyżki

Dodatkowo:

  • Ulubione powidła - u mnie śliwkowe

 

Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu mielimy dokładnie. Ja przecisnęłam 3 razy przez praskę i miały już dobrą konsystencję.
Masło, miód, cukier i kakao podgrzewamy, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy do nich jajka, mąkę, przyprawę do piernika, sodę i ziemniaki. Całość mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.


Piernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, używałam blaszki 22x24cm.
Po ostudzeniu piernik przecinamy na pół i smarujemy powidłami.


Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Kiedy lekko ostygnie, ale nadal będzie płynna, dodajemy olej. Mieszamy, aż dobrze się połączy. Gotową polewą oblewamy piernik. Pozostawiamy do ostudzenia. 


Piernik trzymamy w zamkniętym pojemniku, aby jak najdłużej pozostał świeży.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty