Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Muffinki z papają i mandarynką

Muffinki z papają i mandarynką

Wilgotne muffinki z egzotyczną papają i aromatyczną mandarynką. Zrobicie je w kilka chwil!

 Składniki:

  • Pulpa z papai (w puszce) - 160g
  • Mandarynki - 2szt
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 100ml
  • Mąka pszenna - 200g
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Cukier puder do posypania

Mandarynki sparzamy i szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko pomarańczową część), wyciskamy sok.
Sok i skórkę z mandarynek mieszamy z pulpą z papai, jajkami i olejem. Osobno mieszamy składniki suche - mąki, proszek, sól, cukier. Łączymy składniki suche i mokre, mieszamy do połączenia.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do ok 3/4 wysokości formy. Z tej porcji wyszło mi 15 muffinek.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Muffinki z papają i mandarynką

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty