Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasteczka daktylowo-korzenne z kaszy manny
Kruche, mocno maślane ciasteczka z nadzieniem daktylowo-korzennym. Sprawdzą się idealnie na zbliżające się święta.
Składniki:
- Masło - 250g
- Mleko - 120ml
- Kasza manna - 500g
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 1/4 szklanki
- Daktyle - 350g
- Kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Mieszamy semolinę, mąkę i cukier. Mleko z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Gorącym mlekiem z masłem zalewamy składniki cienkim strumieniem, cały czas mieszając (ja używałam do tego miksera z końcówką do zagniatania ciasta).
Ciasto odstawiamy na co najmniej 3 godziny, może być na całą noc, aby kasza napęczniała. Ciasto powinno być dość elastyczne, aby swobodnie można było z niego formować ciasteczka. Jeśli jest za twarde, można dodać trochę mleka i wymieszać.
Farsz:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika, mieszamy.
Odrywamy kawałek ciastka, rozpłaszczmy w rękach, nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy ciastko. Dodatkowo, aby ciasta były bardziej dekoracyjne, możemy użyć drewnianej formy do ciastek - takiej jak na zdjęciu. Kiedy ciastko jest dobrze sklejone wkładamy do foremki i dociskamy. Trzymając za rączkę uderzamy foremką i otwartą dłoń i ciasteczko samo wypada.
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, mogą być blisko siebie, bo nie rosną.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut - do zarumienienia.
Po ostudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz