Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tantanmen ramen

Tantanmen ramen

 Rozgrzewająca, sycąca zupa w azjatyckim stylu. Bogactwo smaków i aromatów zachwyci każdego!

Składniki:

Zupa:
  • Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
  • Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - ewentualnie do smaku
Mięso:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Imbir - korzeń 5cm
  • Chilli - 1 szt
  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Ocet ryżowy - 2 łyżki
  • Cebula dymka (biała część) - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
Dodatki:
  • Makaron ramen - 200g
  • Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
  • Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
  • Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
  • Szczypior z 2 dymek

Jajka do ramenu najlepiej zamarynować na 1-2 dni przed podaniem z tego przepisu.

Zupa.
Mieszamy bulion,mleko roślinne, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.

Mięso.
Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.

Dodatki.
Jajka marynowane wyjmujemy z lodówki na godzinę przed jedzeniem, aby nie były zimne.
Pak choi dzielimy na połówki. Mi nie udało się kupić kapusty pak choi, więc zamieniłam ją na pekińską. Kapustę i kiełki sparzamy - najlepiej włożyć je do sitka i zamoczyć w gotującej się wodzie.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach lub w miskach układamy makaron, mięso, jajka, kapustę. Zalewamy całość gorącą zupę. Górę posypujemy kiełkami i szczypiorem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty