Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Tantanmen ramen

Tantanmen ramen

 Rozgrzewająca, sycąca zupa w azjatyckim stylu. Bogactwo smaków i aromatów zachwyci każdego!

Składniki:

Zupa:
  • Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
  • Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - ewentualnie do smaku
Mięso:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Imbir - korzeń 5cm
  • Chilli - 1 szt
  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Ocet ryżowy - 2 łyżki
  • Cebula dymka (biała część) - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
Dodatki:
  • Makaron ramen - 200g
  • Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
  • Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
  • Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
  • Szczypior z 2 dymek

Jajka do ramenu najlepiej zamarynować na 1-2 dni przed podaniem z tego przepisu.

Zupa.
Mieszamy bulion,mleko roślinne, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.

Mięso.
Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.

Dodatki.
Jajka marynowane wyjmujemy z lodówki na godzinę przed jedzeniem, aby nie były zimne.
Pak choi dzielimy na połówki. Mi nie udało się kupić kapusty pak choi, więc zamieniłam ją na pekińską. Kapustę i kiełki sparzamy - najlepiej włożyć je do sitka i zamoczyć w gotującej się wodzie.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach lub w miskach układamy makaron, mięso, jajka, kapustę. Zalewamy całość gorącą zupę. Górę posypujemy kiełkami i szczypiorem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty