Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Tantanmen ramen
Rozgrzewająca, sycąca zupa w azjatyckim stylu. Bogactwo smaków i aromatów zachwyci każdego!
Składniki:
- Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
- Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
- Pasta miso - 1 łyżka
- Tahini - 1 łyżka
- Chilli mielone - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sos sojowy - ewentualnie do smaku
- Mięso mielone wieprzowe - 500g
- Czosnek - 4 ząbki
- Imbir - korzeń 5cm
- Chilli - 1 szt
- Sos ostrygowy - 2 łyżki
- Ocet ryżowy - 2 łyżki
- Cebula dymka (biała część) - 2szt
- Olej - 2 łyżki
- Makaron ramen - 200g
- Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
- Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
- Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
- Szczypior z 2 dymek
Jajka do ramenu najlepiej zamarynować na 1-2 dni przed podaniem z tego przepisu.
Zupa.
Mieszamy bulion,mleko roślinne, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.
Mięso.
Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.
Dodatki.
Jajka marynowane wyjmujemy z lodówki na godzinę przed jedzeniem, aby nie były zimne.
Pak choi dzielimy na połówki. Mi nie udało się kupić kapusty pak choi, więc zamieniłam ją na pekińską. Kapustę i kiełki sparzamy - najlepiej włożyć je do sitka i zamoczyć w gotującej się wodzie.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzach lub w miskach układamy makaron, mięso, jajka, kapustę. Zalewamy całość gorącą zupę. Górę posypujemy kiełkami i szczypiorem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz