Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Tantanmen ramen

Tantanmen ramen

 Rozgrzewająca, sycąca zupa w azjatyckim stylu. Bogactwo smaków i aromatów zachwyci każdego!

Składniki:

Zupa:
  • Bulion dowolny (u mnie drobiowy) - 500ml
  • Mleko sojowe (lub inne roślinne) - 750ml
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - ewentualnie do smaku
Mięso:
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Imbir - korzeń 5cm
  • Chilli - 1 szt
  • Sos ostrygowy - 2 łyżki
  • Ocet ryżowy - 2 łyżki
  • Cebula dymka (biała część) - 2szt
  • Olej - 2 łyżki
Dodatki:
  • Makaron ramen - 200g
  • Jajka marynowane - 4szt (przepis w opisie)
  • Pak choi - 2szt (lub kilka liści pekińskiej)
  • Kiełki - najlepiej fasoli mung (u mnie mix)
  • Szczypior z 2 dymek

Jajka do ramenu najlepiej zamarynować na 1-2 dni przed podaniem z tego przepisu.

Zupa.
Mieszamy bulion,mleko roślinne, miso, tahini, chilli, cukier. Podgrzewamy prawie do zagotowania. W razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym.

Mięso.
Czosnek, imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na nagrzany olej, smażymy 1 minutę. Dodajemy dymkę pokrojoną w kostkę smażymy kolejną minutę. Dodajemy mięso mielone, ocet i sos ostrygowy. Całość smażymy, często mieszając, aby mięso ładnie się rozdzieliło.

Dodatki.
Jajka marynowane wyjmujemy z lodówki na godzinę przed jedzeniem, aby nie były zimne.
Pak choi dzielimy na połówki. Mi nie udało się kupić kapusty pak choi, więc zamieniłam ją na pekińską. Kapustę i kiełki sparzamy - najlepiej włożyć je do sitka i zamoczyć w gotującej się wodzie.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerzach lub w miskach układamy makaron, mięso, jajka, kapustę. Zalewamy całość gorącą zupę. Górę posypujemy kiełkami i szczypiorem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty