Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kokosowy deser z tapioki i papai

Kokosowy deser z tapioki i papai

Tapioka to produkt skrobiowy z manioku. Zawiera sporo witamin i składników mineralnych, do tego nie zawiera glutenu. Ma neutralny smak, więc można go doprawić według własnych preferencji. Proponuję deser z dodatkiem egzotycznej papai i kokosa.

Składniki:

  • Mleko roślinne - 500ml (lub 300ml krowiego + 200ml wody)
  • Tapioka perły drobne - 90g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • Pulpa z papai - 200g
  • Do dekoracji - chipsy kokosowe i owoce

W garnku gotujemy mleko z dodatkiem cukru waniliowego i imbiru. Dodajemy tapiokę i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Często mieszamy, aby kulki nie przywarły do dna. Tapioka powinna stać się przezroczysta, miękka i sprężysta. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i zostawiamy na chwilę do ostudzenia.
Do szklanek lub miseczek nakładamy tapiokę, na nią pulpę z papai, dekorujemy chipsami kokosowymi i owocami. Można podać od razu, lub schłodzić w lodówce. Mi deser bardziej smakował następnego dnia ;)

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty